Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Medewerkers HWW Zorg krijgen vakbondsverlof’

Mark van Dorresteijn
De rechter heeft op dinsdag 20 maart in een kort geding de medewerkers van de Haagse zorginstelling HWW Zorg en Abvakabo FNV in het gelijk gesteld.
‘Medewerkers HWW Zorg krijgen vakbondsverlof’

HWW Zorg weigerde om drie medewerkers, georganiseerd in Abvakabo FNV, vakbondsverlof te geven voor een grote cao-bijeenkomst vandaag 21 maart in Amsterdam. De rechter vond daarentegen dat HWW Zorg op dit punt gewoon de cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg moet naleven en deze zorgmedewerkers alsnog vakbondsverlof verlenen.

Recht

Zorgmedewerker Monica, tevens lid van de Abvakabo FNV-onderhandelingsdelegatie voor de nieuwe cao VVT, is blij met de uitspraak van de rechter: ‘Dit is een belangrijke overwinning voor de zorgmedewerkers en vakbonden. Ik ben blij dat deze werknemers gekregen hebben waar ze recht op hebben.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

4 REACTIES

 1. @Anoniem:
  En alle christenen van nu zijn ook allemaal schuldig aan heksenverbrandingen en andere misdaden in het verleden?? Zo kennen we er nog wel een paar…
  Er is afgesproken dat je recht op vakbondsverlof hebt, dus moet dat ook gegeven worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik begrijp HWW heel goed. Kan toch niet waar zijn dat de ABVA zo maar verwacht dat ze midden op een werkdag ergens 12 personeelsleden wegzuigen en de werkgever maar dubbel mag betalen omdat ie uitzendkrachten moet inhuren. Stuitend gewoon en wij allemaal maar gewoon doorwerken. En Sandra moet misschien eens een cursusje geschiedenis gaan volgen. Onderdrukt werden de mensen in Oost-Europa die 40 jaar gebukt zijn gegaan onder communisten, waaraan de SP die inmiddels de ABVA heeft geinfiltreerd, gelieerd was!!!

 4. Het is maar welk persbericht je leest en plaatst. Ik las dit persbericht: HWW Zorg deels door rechtbank in gelijk gesteld.
  Dinsdagmiddag 20 maart 2012 heeft de Haagse rechtbank uitspraak gedaan in het kort geding dat was aangespannen door de vakbond Abvakabo tegen HWW Zorg. Beide partijen werden op een aantal punten in het gelijk gesteld. Abvakabo is door de rechter in het gelijk gesteld ten aanzien van haar eis rondom de drie medewerkers van HWW Zorg. Deze medewerkers eisten toestemming om tijdens werktijd, doorbetaald naar de bijeenkomst van Abvakabo op 21 maart te gaan. De rechter was van mening dat HWW Zorg niet overtuigend genoeg heeft kunnen aantonen dat betreffende 3 medewerkers niet konden worden gemist op de werkvloer. De zaak betreft in totaal een drietal medewerkers van de verpleeghuizen Houtwijk en De Schildershoek. HWW Zorg had al toestemming verleend aan een negental medewerkers om de vakbondsbijeenkomst die overdag in Amsterdam plaatsvindt te bezoeken, maar was van mening dat de kwaliteit van zorgverlening te zeer onder druk zou komen te staan wanneer nog eens een zelfde aantal medewerkers niet zou werken. Voor de afwezige zorgmedewerkers zullen nu uitzendkrachten worden ingehuurd.

  De rechter stelde daarnaast HWW Zorg in het gelijk ten aanzien van de eis dat de werkgever bij de aanvraag van vakbondsverlof het recht heeft een afweging te maken op basis van continuïteit en kwaliteit van zorgverlening. Dat betekent dat ook in de toekomst partijen op basis van onderling overleg en op basis van redelijkheid dienen te kijken op welk moment en in welke aantallen medewerkers die lid zijn van de vakbond vakbondsactiviteiten bezoeken. Zorgwerkgevers behouden daarmee het recht om indien een en ander niet in het rooster valt in te passen, medewerkers te verzoeken op een ander moment deel te nemen aan vakbondsactiviteiten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.