Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Medewerkers praten over mishandeling gehandicapten

Netwerk heeft gisteravond in een vervolguitzending opnieuw aandacht gevraagd voor mishandeling in instellingen voor verstandelijk gehandicapten.

Getuigenissen medewerkers

Drie medewerkers getuigden gisteravond in Netwerk te weten van gevallen van mishandeling. Een vrouw vertelt zelf de handen van een agressieve man vast te hebben gebonden in zijn nek opdat hij de isoleercel niet met zijn ontlasting zou besmeren. Een andere medewerker ziet de machtsverhouding die ontstaat doordat de verzorgende het dagelijks leven van de cliënt volledig bepaalt, als een belangrijke oorzaak van mishandeling. Een zorgmanager wijst op de onverwachte agressie van cliënten waarmee medewerkers geconfronteerd worden, die een ongecontroleerde reactie teweeg kan brengen.

Slaan met pollepel

Aanleiding voor de uitzending van woensdag 30 juli vormden de vele reacties op een eerdere reportage over de zwaar verstandelijk en lichamelijk gehandicapte vrouw Jeannette Unlandt. In de reportage van 18 juli betoogde klinisch psycholoog Aafke Scharloo dat instellingen het aantal gevallen waarin bewoners mishandeld worden “bagatelliseren”. Vorig jaar stapte een medewerkster van de Zeeuwse instelling Stichting Tragel in Hulst waar Jeannette Unlandt verblijft, naar haar leidinggevende om aangifte te doen. Ze vertelde dat collega’s Jeannette sloegen, met de hand en met een houten pollepel.

Onderzoek naar mishandeling

Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten KansPlus heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid om een onderzoek gevraagd. Maar tegelijkertijd roept voorzitter Hans Westenberg zorgaanbieders en brancheorganisaties op om niet op haar te wachten en zich zelf actief in te zetten voor een onderzoek. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Onderzoek naar mishandeling bij ‘s-Heerenloo

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. na mijn hersenbloeding,links hemiplegisch en sterk verzwaard door de immobiliteit,word door mijn man mentaal mishandelt:vraag jij om eten,je bent toch dik genoeg/moet dat daar zien zitten,moest ik mogen,ik geef haar een spuitje/ik pak dien olifant niet meer mee op reis/ik kruip niet meer met dat zwijn in bed/…Help!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.