Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijnen Pompe en Fabry blijven voorlopig vergoed

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in 2013 in basispakket. Dit laat minister Schippers vandaag aan de Tweede Kamer weten.
Medicijnen Pompe en Fabry blijven voorlopig vergoed
Foto: Foto: Lex van Lieshout

Schippers neemt hiermee het CVZ advies gedeeltelijk over.

Onderhandelingen met fabrikanten

Naast de voorlopige voortzetting van de vergoeding adviseerde het CVZ ook om door te gaan met onderhandelingen over de prijs. Vanwege de zeer hoge kosten van deze medicijnen besloot minister Schippers hier vorig jaar toe: ‘Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen. Ik ga ervan uit dat alle partijen zich dit realiseren’. De minister wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten:  ‘Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep. Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.’

Weesgeneesmiddelen

Het advies van het CVZ om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten wordt niet overgenomen. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij zegt geen voordelen te zien in een apart financieringssysteem. Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziekten. Door het lage aantal gebruikers zijn de kosten voor deze medicijnen vaak zeer hoog.

1 REACTIE

  1. Als ik te maken had met een pompe of fabry patient zou ik me niet druk maken. Ooit was ik in geweldige gezondheidsproblemen en het ziekenhuis reageerde maar niet. We sukkelden naar de auto, mijn vrouw haalde in het ziekenhuis een rolstoel en bracht me naar binnen. Ze zei: ‘Hier is mijn man, ik ga naar huis en breng hem niet terug want dan kom ik hem een half uur later weer brengen’. Nog diezelfde dag kreeg mijn vrouw het ziekenhuis aan de lijn: ‘Mevrouw, wat goed dat u uw man bracht, we waren er net op tijd bij; hoe wist u dat het zo ernstig was?’. Mijn vrouw: ‘Dat vertelde hij al enige weken, en ik geloofde hem en jullie niet’. Geen excuus maar daar zat mijn vrouw helemaal niet mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.