Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicijnmonitor bespaart 81 miljoen euro per jaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gebruik van de zogeheten Medicijnmonitor door de BENU apotheken, zal naar schatting 81 miljoen euro per jaar besparen.
Apotheken besparen op medicijnkosten met medicijnmonitor
Adobestock

Dit blijkt uit onderzoek van Equalis Strategy & Modeling. Als alle apotheken meedoen, kan het bespaarde bedrag rond de 300 miljoen euro komen te liggen, zo verwachten de onderzoekers. De kostenvermindering bestaat voor 80 procent uit ziekenhuiskosten. De overige 20 procent valt grotendeels binnen de farmaciekosten, doordat de monitor vervanging van dure medicijnen mogelijk maakt, therapietrouw stimuleert en medicatiegebruik zonder indicatie voorkomt.

Verhoogd risico

De apotheken hoeven niet perse een medicijnmonitor van BENU te gebruiken een soortgelijk programma gebruiken dat inzicht geeft in het medicijngebruik. Inmiddels werken alle BENU-apotheken met het systeem. Apothekers kunnen hiermee snel een verhoogd risico signaleren op medische complicaties bij medicijngebruik en daar actie op ondernemen. Hiermee worden complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen. Dat zou weer kunnen leiden tot een sterke verlaging van de kosten van ziekenhuisopnamen, zo stellen de onderzoekers.

Medicijnmonitor

Tussen 2008 en 2013 steeg het aantal opnames in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Met het oog op een duurzame gezondheidszorg neemt daarmee de aandacht voor kwaliteit en beheersing van de zorgkosten toe. Als reactie hierop startte BENU Apotheken in 2011 met een deel van haar apotheken de Medicijnmonitor. Jaarlijks komt ongeveer 5 procent van de BENU-cliënten in aanraking met monitor. Over het algemeen cliënten met een relatief zware zorgvraag en daardoor met vaak een vaak meer complex gebruik van medicatie. Hoewel voor deze cliënten gezondheidsverbeteringen worden verwacht, richt dit onderzoek zich uitsluitend op hun kostenbesparing door de Medicijnmonitor ten opzichte van vergelijkbare cliënten zonder de monitor.

BENU

BENU Apotheek is een landelijk dekkende keten met circa 360 apotheken. BENU Direct richt zich op de levering van medische hulpmiddelen en voeding. Het levert diabetes-, incontinentie-, stoma-en wondmateriaal en drinkvoeding op maat aan 80.000 gebruikers thuis en 300 instellingen. BENU  is onderdeel van Brocacef Groep N.V., een groep van ondernemingen actief op het gebied van de gezondheidszorg. Naast de distributie van geneesmiddelen en medische producten, ontwikkelt en implementeert Brocacef Groep apotheek- en farmaceutische zorgconcepten. Brocacef Groep is onderdeel van de PHOENIX group in Mannheim en McKesson Europe AG, gevestigd in Stuttgart.

Rapport

Lees hier over het rapport: Managementsamenvatting BENU Medicijnmonitor    

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.