Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MediRisk voor rechter in zake Ruwaard van Putten

De curatoren van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben een kort geding aangespannen tegen MediRisk, de aansprakelijkheidsverzekeraar van het voormalige ziekenhuis. Volgens de curatoren wil MediRisk claims van patiënten uit de periode voor het faillissement niet in behandeling nemen. En dat is onterecht, vinden ze.
MediRisk voor rechter in zake Ruwaard van Putten
Foto: ANP - Arie Kievit

Dat hebben de curatoren vrijdag laten weten. Volgens hun woordvoerder gaat het om 11 patiënten die claims hebben ingediend vanwege fouten door het ziekenhuis. Zij lopen mogelijk geld mis, aldus de zegsman op persagentschap Novum.

Door de weigering krijgen door het ziekenhuis gedupeerde patiënten mogelijk geen schadevergoeding. Het Ruwaard van Putten kwam mede in de financiële problemen door het hoge aantal doden in het ziekenhuis.

Afspraken

Het ziekenhuis werd op 24 juni failliet verklaard. Volgens de curatoren is die dag afgesproken met MediRisk dat de aansprakelijkheidsdekking tot en met 1 juli zou doorlopen. ‘De behandelingen in het ziekenhuis konden immers niet meteen worden stilgelegd’, schrijven de curatoren. De verzekeringspremie was ook al voor heel 2013 betaald.

Spijkenisse Medisch Centrum

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd overgenomen door drie ziekenhuizen in de regio. Die overname werd op 1 juli bekrachtigd. Toen werd de verzekering bij Medirisk overgenomen door de nieuwe rechtspersoon, het Spijkenisse Medisch Centrum.

Niet fair

Volgens de curatoren stelt MediRisk nu dat de verzekering voor de oude rechtspersoon, het Ruwaard van Putten, op 1 juli afliep. Latere claims die betrekking hadden op daarvoor opgelopen schade, worden dan ook niet uitbetaald. Volgens de curatoren is dit in strijd met de polis en de gemaakte afspraken. ‘Ook is het niet fair naar de patiënten.’

55 miljoen

Als Medirisk de claims niet honoreert, zijn de gedupeerden slechts een van de vele eisers van de failliete boedel. Volgens de laatste schatting van de curatoren bedraagt de totale schuld van het Ruwaard van Putten ruim 55 miljoen euro. Het kort geding tegen Medirisk dient op 28 januari in Utrecht.

MediRisk

MediRisk reageert dat in de polisvoorwaarden staat dat de verzekering automatisch eindigt bij faillissement. ‘Dit is een gebruikelijke gang van zaken. Vanuit het oogpunt van het belang van alle betrokkenen heeft MediRisk de polis op verzoek van de curatoren met een week verlengd. Daarbij is met de curatoren afgesproken dat de polis definitief eindigde op 1 juli 2013. Over het terugbetalen van vooruitbetaalde premie zijn op initiatief van MediRisk afspraken gemaakt. Afgesproken is dat deze zal worden aangewend ter dekking van het eigen risico van de 39 lopende zaken. Het betreft hier een zogenaamde claims-made verzekering, die van toepassing is wanneer een claim binnen de verzekeringsperiode wordt ingediend. Claims die na afloop van de verzekering worden gemeld vallen niet onder de dekking. Dit is het zogenaamde uitlooprisico.’ (Novum)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.