Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch Spectrum Twente in zwaar weer

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kosten in het eerste halfjaar van 2015 zijn zo hoog opgelopen dat de raad van bestuur drastische maatregelen moet nemen. Zo'n tweehonderd mensen worden ontslagen, per direct is een vacaturestop ingesteld en nieuwe investeringen zijn bevroren.
Medisch Spectrum Twente in zwaar weer

Het gaat om investeringen in personeel, ontwikkelen van veiligheidsprotocollen en de inrichting van systemen.

Ontslagronde

Dit jaar gaan er tweehonderd mensen uit, voornamelijk in de flexibele schil en tijdelijke werknemers, zo zegt de woordvoerder: ”We pakken nu de personeelskosten aan. Intussen gaan we hard op zoek naar mogelijkheden om het rendement te verbeteren.’ MST zegt dat de bezuinigingen nodig zijn om haar verbeterprogramma voor de toekomstige patiëntenzorg te kunnen blijven uitrollen. Investeringen die hiervoor in gang zijn gezet, drukken nu zwaar op het financiële resultaat van het afgelopen half jaar. Naar eigen zeggen komt dit omdat verbeteringen op het gebied van veiligheid, zoals het vms systeem, versneld moesten worden doorgevoerd nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis eind 2013 onder verscherpt toezicht stelde.

Epd

De patiëntenzorg blijft buiten schot, evenals de miljoeneninvestering voor het electronisch patiëntendossier. Volgens de woordvoerder heeft het verlies hier namelijk niets mee te maken. Het aantal patiënten is gelijk gebleven en het epd is noodzakelijk. Ook is er geen verband met de financiering en verhuizing naar de nieuwbouw. Het nieuwe gebouw met 600 bedden is bovendien toekomstbestendig.

Nieuwbouw

De kosten van het nieuwe ziekenhuis liggen evenwel rond de 275 miljoen euro. D66 stelde begin augustus al vragen in de gemeenteraad omdat het betwijfelt of MST  de lening van de gemeente wel kan terugbetalen. Het epd kost ook tientallen miljoenen. Over 2014 daalde het netto resultaat van het ziekenhuis van 16,3 naar 7,3 miljoen euro.

Topklinisch ziekenhuis

MST werkt aan een verbeterprogramma om meer complexe zorg te kunnen aanbieden. Het ziekenhuis heeft belangrijke topklinische functies in de regio en is een van de elf traumacentra. Mochten de maatregelen onvoldoende effect sorteren, dan kan volgend jaar ontslag volgen voor nog eens tweehonderd mensen. De directe patiëntenzorg blijft volgens MST buiten schot.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.