Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medische kennis geschaad door eenzijdige financiering’

Het bedrijfsleven heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van medische kennis. Dat stelt de Gezondheidsraad in een rapport met de titel: Wie betaalt, bepaalt. Medische onderwerpen die financieel onaantrekkelijk zijn, zouden minder kunnen rekenen op investeringen.

De Gezondheidsraad noemt de reactie op de Mexicaanse griep als voorbeeld. Nu de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa bekijkt of de Wereldgezondheidsorganisatie te veel is gestuurd door de farmaceutische industrie, heeft ook de Gezondheidsraad besloten de kwestie te onderzoeken. In een ontwerpresolutie van deze mensenrechtenwaakhond is opgenomen dat miljoenen mensen geconfronteerd zijn met nog onbekende bijeffecten van onvoldoende geteste griepvaccins. Aan deze vaccins zijn wereldwijd miljarden besteed.

Onafhankelijkheid

De Gezondheidsraad vindt ook dat de financiering van wetenschappelijk onderzoek door de industrie de onafhankelijkheid van organisaties zoals de raad zelf in gevaar brengt. De adviezen van de Gezondheidsraad worden in twijfel getrokken, omdat deze gebruik zou maken van experts die banden hebben met de industrie. Het vertrouwen in de onafhankelijkheid kalft af, meent de raad. Het adviesorgaan van de overheid wil dat universiteiten kritisch naar de nevenfuncties van hun medewerkers kijken. Als de onafhankelijkheid van deze medewerkers niet boven elke twijfel is verheven, zouden zij geen deel mogen uitmaken van adviescommissies en commissie die behandelrichtlijnen opstellen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

André Knottnerus verlaat Gezondheidsraad

Advies om pil uit basispakket te halen

Onderzoek naar Meavita-bestuur op lange baan

Alle Zorgvisie nieuwsberichten en meer over financiën

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.