Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MEE en ouderenbonden slaan handen ineen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Professionele cliëntondersteuners van MEE en de vrijwillige ouderenadviseurs van PCOB en Unie KBO gaan intensiever samenwerken bij het helpen van thuiswonende ouderen. De cliëntenondersteuning in de Wmo 2015 is gratis.
MEE en ouderenbonden slaan handen ineen
Foto: iStock

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) geeft cliënten het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Een verwijzing is daarvoor niet nodig en de ondersteuning is gratis voor de cliënt. De gemeenten dienen dit goed zichtbaar te maken voor hun burgers. Maar dit is nog niet in alle gemeenten het geval, zo bleek onlangs in het Algemeen Overleg in Tweede Kamer over de voortgang van de uitvoering Wmo 2015. De onafhankelijke ondersteuning aan cliënten kan worden uitgevoerd door vrijwilligers of professionals.

Cliëntondersteuning in Wmo 2015 is gratis

De ouderenbonden Unie KBO, PCOB en MEE Nederland hebben op maandag 28 september een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om op het terrein van cliëntenondersteuning intensief te gaan samenwerken. In sommige gemeenten betekent dit een eerste stap op weg naar samenwerking, in andere een intensivering van de bestaande samenwerking. Het doel is goede voorbeelden te delen en samen voorlichting te geven.

Professionals en vrijwilligers werken samen

Volgens de organisaties zullen de vrijwillige ouderenadviseurs van Unie KBO en PCOB en de professionele MEE-consulenten elkaar aanvullen. De MEE-consulenten beschikken over kennis en expertise over kwetsbare mensen met een beperking en/of chronische ziekte. Zij werken levensbreed en hebben veel kennis over vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld zorg, relaties, inkomen en wonen. Zij richten zich op het versterken van de eigen kracht en het vergroten van de zelfredzaamheid. Samen met de cliënt worden de mogelijkheden van het netwerk bekeken en, indien mogelijk, benut. Een belangrijke meerwaarde van vrijwillige ouderenadvisering is dat ouderen de belangeloze ondersteuning door leeftijdsgenoten als laagdrempelig en vertrouwd ervaren. Ook heeft de vrijwillige ouderenadviseur doorgaans meer tijd beschikbaar dan de MEE-consulent. Evenals bij andere cliëntondersteuners is sprake van vertrouwen, staat de vrijwillige ouderenadviseur naast de hulpvrager, is onafhankelijk en laat de regie bij de hulpvrager zelf.

Vereenzaming ouderen

Ouderen hebben vaak de neiging zich terug te trekken. Door in de ondersteuning aandacht te besteden aan vragen rondom participatie, zingeving, het sociale netwerk en de woonomgeving kan vereenzaming, gezondheidsverlies, overbelasting en uiteindelijk zwaardere zorg- en ondersteuningsvragen voorkomen worden. Om te zorgen dat ouderen naar vermogen mee blijven doen, kan de formele ondersteuning van MEE en de informele ondersteuning via de ouderenbonden versterkend werken.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Doekle Terpstra, Tim Robbe en Ard Leferink.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.