Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer aandacht voor persoonlijkheidsstoornis’

MAARSSEN - Er moet meer aandacht komen voor preventie bij de aanpak van patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de ministers van VWS en Justitie.

Ook moeten de ggz, tbs-instellingen en penitentiaire inrichtingen nauwer samenwerken. Naar schatting 1 tot 2 procent van de bevolking heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Bij mannen komt de aandoening acht keer vaker voor.

Gebrek aan inlevingsvermogen

De stoornis kenmerkt zich door een gebrek aan invoelingsvermogen en impulsief, agressief gedrag. De symptomen verharden veelal onder invloed van andere stoornissen zoals een verslaving. Preventie op jonge leeftijd is volgens de Gezondheidsraad essentieel, want genezing op latere leeftijd is vooralsnog niet mogelijk.

Ouders

De Gezondheidsraad doet hiertoe twee aanbevelingen. Allereerst moeten ouders en kind beter ondersteund worden, ondermeer door het stimuleren van kinderen in hun cognitieve ontwikkeling en gedragstraining en coaching van ouders. Daarnaast moet de deskundigheid van de jeugdhulpverlening en justitiële jeugdzorg verbeterd worden, zodat risicosituaties sneller worden herkend. Ook moet de hulpverlening meer gaan werken volgens wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.