Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan helft mantelzorgers heeft geldprobleem

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Meer dan de helft van de mantelzorgers komt in financiële problemen doordat ze vaak extra kosten maken voor onder meer vervoer of eigen bijdragen. Dat blijkt uit een enquête van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers.
Geld-iStock_000015540558-450.jpg
Foto: iStock

Bij een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel zegt 55 procent van de respondenten dat ze financieel krap komen te zitten. Mantelzorgers maken hogere kosten omdat ze bijvoorbeeld een paar keer per week moeten reizen naar de zorgvrager of omdat ze hulpmiddelen aanschaffen die niet vergoed worden. Alleen al  de was-, reis- en telefoonkosten die direct voor rekening van de mantelzorger komen, bedragen 1100 euro op jaarbasis, zo heeft Mezzo berekend.

Veranderingen in de zorg
Daarnaast ontstaan de geldproblemen doordat voor mantelzorgers de financiële gevolgen van veranderingen in de zorg niet duidelijk zijn. ‘Vooral mantelzorgers die hun partner verzorgen weten vaak niet dat een voorziening zoals dagbesteding een hoge eigen bijdrage vergt’, verklaart Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, tegenover Zorg & Welzijn. ‘Als na een paar maanden de rekening van het CAK voor de eigen bijdrage op de mat valt, schrikken mensen zich rot. Ik denk dat deze hoge financiële bijdrager de drempel verlaagt om mensen zo lang mogelijk thuis te verzorgen.’

Vragen over geld
Bij de Mezzo Mantelzorg telefoonlijn gaan de meeste vragen over financiën. Om mantelzorgers te helpen inzicht te krijgen in de kosten die ze moet maken, heeft Mezzo een ‘Financieel zakboekje voor mantelzorgers gemaakt. Met het boekje kunnen mantelzorgers, maar ook professionals, op thema zicht krijgen op de financiële effecten en op regelingen waar men gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld informatie over belastingaftrek, over het persoonsgebonden budget en over tegemoetkomingen voor mantelzorgers. Of informatie over het effect op uitkeringen en hoe je er gebruik van kunt maken.

Nibud: inkomensval mantelzorgers
Eerder wees Nibud er al op dat mantelzorgers een inkomensval maken als ze noodgedwongen minder gaan werken. Mensen met een modaal inkomen gaan er dan gemiddeld 1100 euro per maand op achteruit.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.