Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer gebruik huishoudelijke hulp in steden

In stedelijke gebieden maken naar verhouding meer mensen gebruik van zorg dan op het platteland. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde.

Het hogere zorggebruik in de stad komt vooral omdat stedelingen meer zorg zonder verblijf in een instelling krijgen. Zo maken meer mensen in stedelijke gebieden gebruik van huishoudelijke hulp. Bij persoonlijke verzorging en verpleging is er geen verschil tussen stad en platteland.

Eigen bijdrage

Vooral mensen van 80 jaar en ouder maken gebruik van zorg zonder verblijf (40 procent). Ongeveer 600 duizend personen van 18 jaar of ouder kregen in 2006 zorg zonder verblijf in een instelling. Uit de cijfers blijkt ook dat in de periode 2004-2006 het aantal mensen dat zorg ontving die uit de AWBZ werd gefinancierd en daarvoor een eigen bijdrage betaalde, vrijwel gelijk is gebleven. Het betrof in 2006 ongeveer 830.000 mensen, van wie er 230.000 in een verzorgings- of verpleeghuis verbleven. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

Stroom vragen over eigen bijdrage verzorgingshuizen

Drie zorgaanbieders stoppen met huishoudelijke hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.