Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer gemeenten wijzen zorgakkoord af

Nico van Wijk
Steeds meer gemeenten keren zich tegen het zorgakkoord van staatssecretaris Martin van Rijn en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.Dat meldt vaktitel Gemeente.nu vandaag. Na Haarlemmermeer en Leiden laten ook de Achterhoekse gemeenten weten het niet eens te zijn met afspraken, vooral als het gaat om de persoonlijke verzorging. Ze willen niet dat taken zoals hulp bij het aankleden en douchen door de verzekeraars worden geregeld. Ook Barneveld is daarom tegen het akkoord.
Meer gemeenten wijzen zorgakkoord af

‘Nu persoonlijke verzorging niet in zijn geheel overgaat naar de nieuwe Wmo wordt de gemeente geconfronteerd met een bezuinigingstaakstelling voor huishoudelijke hulp en begeleiding die niet haalbaar is en de gemeente niet in staat stelt om recht te doen aan de mate waarin inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente Barneveld invulling kunnen en willen geven aan de achterliggende visie Zelf-Samen-gemeente’, staat op de gemeentelijke website.

Ook Ommen, Kampen en Raalte vinden het een slecht akkoord, aldus Gemeente.nu.

Flevoland

Dan de provincie Flevoland. Daar staan weinig mensen te juichen. Vijf van de zes gemeenten in Flevoland stemmen tegen. Alleen Almere stemt voor het akkoord. Naast het feit dat de verzorging onder de Zorgverzekeringswet valt is ook het budget een pijnpunt voor de gemeenten die niet akkoord willen gaan. Verder laten ze weten dat nog veel onduidelijk is.

Wetsvoorstel

Ondertussen is het nieuwe wetsvoorstel gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Gemeenten krijgen 3,9 miljard euro voor hun nieuwe zorgtaken. Opgeteld bij het huidige budget komt dat neer op een totaal van ongeveer 8,8 miljard euro. ‘Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten passende ondersteuning bieden die recht doet aan de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis’, zegt Van Rijn over het wetsvoorstel. ‘De sociale omgeving, de woonsituatie en de gewenste ondersteuning verschilt immers van mens tot mens.’

Jantine Kriens

Het is nog de vraag wat de VNG zal besluiten als een meerderheid van haar achterban het akkoord verwerpt. Gaan de onderhandelaars van de vereniging terug naar de tekentafel? ‘Het is een ingewikkeld beeld’, zegt voorzitter van de directieraad van de VNG Jantine Kriens. ‘En dat niet alleen op het gebied van de persoonlijke verzorging. We zijn het momenteel aan het duiden. Ik wil dit ook eerst met het bestuur bespreken.’

1 REACTIE

  1. Het geld dat de gemeentes krijgt, wordt toch niet besteed aan PGB van mensen, wordt via een omweg toch uitgegeven aan
    andere zaken in de gemeente. Dat is in onze gemeente geen geheim meer. ( zijn niet sociaal en WMO niet klant gericht)
    Wij ondersteunen een PGB er die 10 dagdelen dagbesteding/ begeleiding heeft, net weer geindiceerd. Wij zijn bang als hij een nieuwe beoordeeld wordt (waar hij enorm tegen opziet en zeer belastend is) de gemeente de PGB terug schroeft of helemaal afschaft.
    Het zou daarom beter zijn dat de gemeentes verplicht worden de lopende indicaties gewoon moeten overnemen zonder de nodige her beoordelingen. Omdat mensen anders hun begeleiding PGB kwijt zullen raken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.