Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer investeren in de gezondheidszorg’

Er moet meer geïnvesteerd worden in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van het accountancykantoor Ernst & Young. Een grotere investering is niet alleen nodig vanwege het maatschappelijk belang, maar ook uit economische overwegingen.

Een grotere investering is nodig om ziektes te voorkomen en mensen te genezen, aldus Ernst & Young, maar daarnaast heeft Nederland economisch baat bij innovaties in de gezondheidszorg.

Positie innemen

Het internationale onderzoek naar ziekenhuizen geeft aan dat Nederland als dienstverlenend land met een hoog wetenschappelijk niveau over een aantal jaar binnen Europa een vooraanstaande positie in de gezondheidszorg moet kunnen innemen.

Lagere kosten, langere ligduur

Verder blijkt uit het onderzoek dat factoren als vergrijzing, medisch-technologische vooruitgang, bewustere consumenten en economische invloeden in veel landen bijdragen aan een kostenverhoging in de gezondheidszorg. In Nederland, daarentegen, liggen kosten doorgaans lager dan in andere Westerse landen. Tegelijkertijd ligt de patiënt gemiddeld wél langer in het ziekenhuis.

Groeimarkt

De gezondheidszorg is, zo blijkt uit het onderzoek, een groeimarkt. Verdere commercialisering lijkt hierin onvermijdelijk. Nederland neemt nu nog een gemiddelde positie in ten opzichte van andere landen, maar beschikt over sterke punten: het wetenschappelijke niveau, haar geneesmiddelenonderzoek en de zogeheten healthcare governance. (Ernst & Young)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.