Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer meldingen ouderenmishandeling

Mark van Dorresteijn
Bij de steunpunten huiselijk geweld zijn vorig jaar iets meer meldingen binnengekomen over ouderenmishandeling dan in 2011. Het waren er 1027, een stijging met 3 procent. Dat meldde het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO).
Meer meldingen ouderenmishandeling

Vandaag start een televisiecampagne tegen ouderenmishandeling. De campagne wordt gelanceerd door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Het is voor het eerst dat in een publiekscampagne over geweld in huiselijke kring, een tv-spot over ouderenmishandeling is gemaakt. Eerdere campagnes gingen over geweld in huiselijke kring gingen over geweld tegen partners en kindermishandeling.

Angst

Volgens Van Rijn zijn de oudere slachtoffers vaak bang om over het geweld te praten of het te melden. ‘Ze zijn meestal ook afhankelijk van de daders. Die taboesfeer moeten we doorbreken. Het moet breed bekend worden wat ouderenmishandeling is, hoe je het kunt herkennen en hoe je actie kunt ondernemen om het te stoppen.’ De nieuwe tv-campagne en een bijbehorende voorlichtingsdvd maken deel uit van het actieplan Ouderen in veilige handen.

Meldingen

De meeste meldingen die bij het LPBO binnenkwamen zijn afkomstig van professionele zorgverleners. Psychische mishandeling (35 procent) kwam het meest voor. Daarna lichamelijke mishandeling (28 procent) en financiële uitbuiting (20 procent). Seksueel misbruik wordt het minst gemeld (2 procent).

Familieleden

In verreweg de meeste gevallen is een familielid de dader. Het zijn kinderen of kleinkinderen van het slachtoffer (35 procent), de (ex-)partner (24 procent) of een ander familielid (24 procent). In slechts 1 procent van de gevallen gaat het om ouderenmishandeling door een beroepskracht. Opvallend laag is ook het aantal vrijwilligers dat als pleger staat geregistreerd. (0,2 procent). ‘Bij financiële uitbuiting van een oudere is vaak de zoon of kleinzoon de dader’, zei voorzitter Mirjam van Dongen van het LPBO vanmorgen op Radio 1. ‘Het is en blijft mishandeling, maar het straffen van de dader alleen is niet de oplossing. Het spreken erover wel.’

1 REACTIE

  1. Uit bovenstaande tekst: ‘voorzitter Mirjam van Dongen van het LPBO vanmorgen op Radio 1. ‘Het is en blijft mishandeling, maar het straffen van de dader alleen is niet de oplossing. Het spreken erover wel.’.
    Vooral er veel over spreken dan houdt van Dongen haar zeer rustig en zeer goed betaalde baantje nog jaren en jaren en wie daarna leeft, die dan zorgt.
    Een echt betrokken buur, leraar, collega e.d. weet precies wie de dader is. Als hij of zij niks doet, zijn ze even schuldig als de dader; onthoud dat goed.
    Ooit werd een collega van mij door twee ‘figuren’ op het werk voortdurend gepest. Ik wachtte af tot hun auto’s een keer in het donker op de parkeerplaats stonden. Ze hebben nooit meer gepest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.