Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer tijd om te wennen aan AWBZ-bijdrage

Bewoners van verzorgingshuizen die volgend jaar een hogere eigen bijdrage moeten betalen, krijgen meer tijd om hieraan te wennen. De eerste twee maanden van het jaar gaat hun eigen bijdrage hoogstens 100 euro omhoog, aldus staatssecretaris Jet Bussemaker. In maart en april betalen ze hoogstens 250 euro extra eigen bijdrage.

De staatssecretaris komt met de verzachtende maatregelen na forse kritiek uit de Kamer op de plotselinge stijging van de eigen bijdrage. Ongeveer 23.000 mensen moeten maandelijks meer dan 100 euro extra gaan betalen, 2000 bewoners van AWBZ-instellingen zien een stijging van 500 euro of meer tegemoet.

‘Overbelasting computersystemen’

Woensdag zei Bussemaker nog tegen de Tweede Kamer dat ze hoogstens de laatste groep tegemoet kon komen omdat computersystemen meer aanpassingen van de nieuwe eigen bijdragen niet aankonden. De instantie die de eigen bijdrage int zal de gewenningstoeslag handmatig vaststellen. De regeling kost 20 miljoen euro.

De Tweede Kamer ging donderdag akkoord met de gewenningsperiode. SP en GroenLinks stelden voor tot 1 maart de oude eigen bijdragen te laten gelden, waarna verhoging stapsgewijs zou kunnen worden doorgevoerd. Daarvoor bestond echter geen meerderheid in de Kamer.

Liefst later

Een woordvoerder van ouderenbond ANBO zegt mede namens alle betrokken cliëntenorganisaties dat ze de gewenningsregeling op zich steunen. Maar ook deze organisaties zouden de regeling het liefst later laten ingaan. Tot 1 april zou gewoon de huidige eigen bijdrage moeten gelden.

1 januari

Op 1 januari komt een einde aan een overgangsmaatregel voor het vaststellen van de eigen bijdrage. Daardoor gaan veel mensen minder betalen, maar een groep van bijna 50.000 bewoners van AWBZ-instellingen krijgt te maken met een hogere eigen bijdrage. (ANP)

Lees ook:

AWBZ-regeling slachteroffer ‘slechte sciencefiction’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.