Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Meerderheid huisartsen ervaart langdurige stress

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zeker 80 procent van de huisartsen herkent signalen van langdurige stress bij collega’s en ruim 70 procent ziet zulke signalen bij zichzelf.

Bijna 15 procent van de huisartsen zegt wel eens burn-out te zijn geweest. En ruim de helft vindt dat het onderwerp ‘burn-out’ onder huisartsen moeilijk bespreekbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir waarvan Medisch Contact vandaag de resultaten publiceert.

Oudere huisartsen

De belangrijkste oorzaken van stress zijn: administratief werk, avond-, nacht- en weekenddiensten en te weinig tijd per patiënt. Vooral de oudere, mannelijke huisarts werkt bij signalen van een dreigende burn-out te lang door.

Lange werkdagen

Slechts een derde van de huisartsen werkt fulltime. Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week. Hoe minder dagen per week de huisarts werkt, hoe meer uren hij of zij per dag maakt. Huisartsen die vijf dagen werken, rapporteren een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur. Bij hen die vier dagen werken, bedraagt de gemiddelde werkweek 48 uur. Huisartsen die twee dagen per week werken, draaien gemiddeld dagen van 13,5 uur. Ondanks de hoge werkdruk die huisartsen ervaren, zijn zij ruim tevreden over hun werk. Zij waarderen hun vak gemiddeld met een 7,6. Ruim 60 procent geeft een tevredenheidsscore van 8 of hoger. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Koen Suyk

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.