Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meest kwetsbare ggz-patiënt toch ontzien

Redacteur Zorg+Welzijn
De meest kwetsbare doelgroepen binnen de geestelijke gezondheidszorg worden toch ontzien. Een Kamerbreed aangenomen motie van Kees van der Staaij (SGP) en Hanke Bruins Slot (CDA) op donderdag 30 juni 2011 moet daarvoor zorgen.
Meest kwetsbare ggz-patiënt toch ontzien

Hoe de kwetsbare groepen gespaard worden, zal minister Schippers van VWS nog moeten overleggen met de sector. Van der Staaij denkt zelf aan een verlaging van de eigen bijdrage of een gerichte uitzondering voor de meest kwetsbaren. De meest kwetsbare doelgroepen zijn volgens het SGP-Kamerlid de mensen die zorg gaan mijden als gevolg van de invoering van de eigen bijdrage. “Een goed voorbeeld hiervan is iemand met een bijstandsuitkering en ernstige psychische problemen.” Verder vragen de twee ook aandacht voor chronische patiënten die worden benadeeld door het schrappen van de ‘behandeling kort’ uit het basispakket. “Zij maken van deze behandeling gebruik voor een medicatiecontact met hun psychiater.”

Chronische patiënten

Een alternatieve dekking voor de plannen kan volgens Van der Staaij en Bruins gevonden worden door het tarief van de dbc’s in de curatieve ggz van langer dan 18.000 minuten te begrenzen tot het tarief van 18.000 minuten. Hoe dat precies vormgegeven moet worden laat Van der Staaij liever over aan de sector en VWS.

GGZ Nederland laat desgevraagd weten dat ook zij nog geen idee hebben of de alternatieve dekking een goede oplossing is. “Als daarmee de kwetsbare patiënten die meer dan de 18.000 minuten nodig hebben weer op straat komen te staan, lossen we daar niets mee op. Dat kan ook niet de bedoeling zijn van de SGP.”

Verdere besparingen

De motie eindigt met het verzoek aan de minister om met de sector om tafel te gaan om te kijken of er meer mogelijkheden zijn om verdere besparingen te realiseren binnen de ggz. Niet alleen om de kwetsbare groepen te ontzien, maar ook om verdere verlaging van de eigen bijdragen in de tweede lijn vanaf 2013 mogelijk te maken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Ggz protesteert tegen bezuinigingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.