Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste psychologen ontevreden over dbc

Redacteur Zorgvisie
De meeste psychologen zijn ontevreden over de financiering op basis van diagnose-behandelingcombinaties (dbc's). Dat blijkt uit promotieonderzoek van Rosanna Nagtegaal van de Universiteit Utrecht (UU). De psychologen zien dbc's daarnaast als niet zinvol voor de maatschappij en patiënten.
Psychostress-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Nagtegaal ontdekte dat de meeste psychologen een ‘passieve weerstand’ vertonen tegen de dbc-financiering. Dat betekent dat ze zich er niet tegen verzetten of ertegen ingaan, maar dat ze er ook geen voorstander van zijn. In totaal deden 654 ggz-professionals mee aan het onderzoek. Het grootste deel daarvan is gz-psycholoog, maar ook veel klinisch psychologen, basispsychologen en psychotherapeuten hebben aan het onderzoek meegedaan, schrijft Nagtegaal.

Meeste psychologen gebruiken dbc’s
Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de respondenten in hun werk gebruikmaakt van dbc’s. Daarvan ervaart 48 procent (267 respondenten) de passieve weerstand tegen de systematiek. Bijna 18 procent (99 mensen) ervan voelt een actieve weerstand en 27 procent (151 respondenten) heeft de financiering geaccepteerd, maar geeft minimale steun en steekt er zo weinig mogelijk tijd en energie in. In totaal lieten 36 psychologen weten een voorstander van het systeem te zijn, terwijl nog eens 3 mensen er een sterke voorstander van zeggen te zijn.

Ervaringen psychologen
De psychologen hebben niet het idee dat ze veel vrijheid hebben bij de uitvoering van de dbc-regeling, schrijft Nagtegaal in haar promotieonderzoek. Op een schaal van 1 tot 10 geven ze het gevoel van vrijheid een 4,1. De stelling: ‘Bij het werken met dbc’s kan ik goed aansluiten op de behoeften van de patiënt’ scoort met een 3,9 nog iets lager. De mate waarin de professionals bureaucratie ervaren bij het werken met dbc’s scoort wel hoog: hiervoor geven ze een 8,7. Een groot deel van de psychologen vindt een deel van de bureaucratie bovendien overbodig, blijkt uit het onderzoek. Ze denken daarnaast niet dat de dbc-regelgeving leidt tot meer transparantie of efficiëntie of dat het gebruik ervan zinvol is voor de maatschappij of patiënten.     

Invoering dbc
De dbc’s zijn in 2008 ingevoerd door de Nederlandse Zorgautoriteit. In 2009 en 2010 werd al onderzoek gedaan naar de ervaringen van psychologen met de regelgeving. Over alle punten gezien zijn de psychologen die aan dit onderzoek hebben meegedaan negatiever over de dbc’s dan de onderzoeken uit eerdere jaren aantoonden. 

Het hele onderzoek staat onderaan deze pagina.

 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.  Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.