Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt vervalste hulpmiddelen levert weinig op

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft 31 meldingen binnen gekregen tijdens de meldmaand van vervalste hulpmiddelen.
Meldpunt vervalste hulpmiddelen levert weinig op

De meeste meldingen vallen in de categorieën tandtechnische hulpmiddelen, elektromechanische hulpmiddelen en herbruikbare hulpmiddelen. Tussen de gemelde medische hulpmiddelen zijn vooralsnog geen ‘echte’ vervalsingen aangetroffen, de aard van de melding was bij alle meldingen niet-wetsconform. Wel vormen enkele gemelde medische hulpmiddelen een potentieel risico voor de gezondheid van de patiënt of de zorgprofessional.

Geen structurele problemen

Op basis van de meldingen zijn geen aanwijzingen gevonden voor structurele problemen in Nederland op het gebied van vervalste en/of niet-wetsconforme medische hulpmiddelen. Aan de hand van de 31 meldingen kan de IGZ geen uitspraken te doen over de aard en het voorkomen van vervalste medische hulpmiddelen.

Vervalste hulmiddelen

In 2005 werd in Groot-Brittannië vervalst tandvulmateriaal aangetroffen. In onder andere de Verenigde Staten en Griekenland werden vervalste glucose-teststrips aangetroffen. Vervalsingen zijn bijvoorbeeld te herkennen door veranderingen en onregelmatigheden van materiaal, kwaliteit, levensduur, verpakking of kleur. Een medisch hulpmiddel dat niet aan de wettelijke normen voldoet kun je bijvoorbeeld herkennen aan het ontbreken van een CE Markering en/of het ontbreken van een Notified Body nummer, een gebrekkige gebruiksaanwijzing of aan slechte werking en resultaten.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.