Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menselijke warmte verdwijnt in thuiszorg

De kernwaarden in de thuiszorg staan onder druk. Professionals vinden het steeds moeilijker om respect en menselijke warmte in hun werk tot uiting te brengen.

Dat blijkt uit onderzoek van professor Harry Kunneman van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Enquête

Bijna 500 verpleegkundigen en verzorgenden deden mee aan een enquête. Daarnaast voerde Kunneman groepsgesprekken en individuele gesprekken. Hij vroeg met name naar de waarden die professionals zelf belangrijk vinden, hoe ze die in hun werk tot uiting brengen en wat hen daarbij belemmert.

Indicatiestelling en marktwerking

De belangrijkste kernwaarden zijn respect, betrokkenheid, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, menselijke warmte, collegialiteit en eerlijkheid. Verzorgend personeel vindt het echter steeds moeilijker om deze waarden in hun werk tot uiting te brengen. Als oorzaak wijzen ze op de invoering van de functiegerichte indicatiestelling, het Centrum indicatiestelling zorg en de marktwerking. Die hebben een negatieve invloed op hun werk, vinden de verpleegkundigen en verzorgenden.

Oplossing van de werkvloer

Een oplossing moet de winst van de marktwerking en de centrale indicatiestelling verbinden met een herstel van de kernwaarden, stelt Kunneman. “Op de werkvloer bestaan daarvoor bruikbare ideeën, waar managers naar zouden moeten luisteren. In een vervolgonderzoek inventariseer ik alle suggesties.”

Kunneman doet zijn onderzoek in opdracht van de Landelijke stichting beheer kruiswerk, de Stichting geloofsovertuiging en levensbeschouwing en de Stichting onderzoek en ontwikkeling maatschappelijke gezondheidszorg.

In de ZorgVisie-nieuwsbrief nummer 13 staat een uitgebreid interview met Kunneman. (ZorgVisie Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.