Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Circa 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Op die manier wil staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) fraude met deze zorggelden tegengaan, meldde hij vrijdag.
Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro’s met de zogeheten pgb’s wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt. De toezichthouders zullen zichzelf uitnodigen voor een huisbezoek. Mensen mogen dat weigeren, maar zullen dan wel naar het kantoor moeten voor een gesprek.

Huisbezoek
Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Intensieve controle
Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.


Inspecteurs

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan. Hij vindt de maatregelen nodig omdat “ten allen tijde” moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen’. (ANP)

6 REACTIES

 1. Wat een dwaas idee om controleurs langs de PGB deuren te sturen. In feite zeg je hiermee dat de PGB indicatie van kanten deugt!
  Fraude bestrijding moet beginnen bij lekke amtbtenaren en het CIZ
  Er rest nog waar kan je solliciteren voor controleur?
  Een pracht baan, verweg van de leidinggevende!

 2. Lees alle reacties
 3. Inderdaad lijkt er nu een heksenjacht plaats te vinden. Elke PGB-gebruiker wordt aangemeld als potentieel fraudeur.
  Zorgvisie doet daar zelf aan mee (!), met zinnen als bovenstaande: ‘Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken.’
  Hoe ‘vaak’ is ‘vaak’, Zorgvisie???
  Fraude moet je bestrijden, maar plaats het wel in het juiste kader.

 4. En toch meen ik, in alle bescheidenheid, enige nuance aan te moeten brengen. Ik bedoel, ZN heeft miljarden reserves, mede dank zij Schippers en van Rijn.
  Niemand die dat interessant vindt, blijkbaar.
  Meneer CZ heeft inmiddels het lef om ons op de vingers te tikken: het gaat niet om winst, maar om resultaat.
  En nu moet er dus een heksenjacht plaatsvinden, over enkele vermeende miljoenen Euro ‘ s ?
  Een potentiele kleine PGB- crimimeel onder de guillotine, en de grote jongens ermee weg laten komen ?
  Misplaatste stoerheid.

 5. Wat ik in deze rubriek al meer dan drie jaar verkondig — veel fraude met PGB — wordt nu pas door de politici (en Schippers en van Rijn) opgepakt.
  Wat zitten die eigenlijk te doen?? Zijn die zo intensief bezig met zichzelf? (hoge beloning) of met hun zetel (ego strelen)??
  Hoe dan ook de patient is de dupe, want voor dat fraudegeld krijgt hij of zij minder aandacht: Schippers en van Rijn:: DAT IS JULLIE SCHULD.
  Meestal sluit ik af met droom maar door, maar nu met SCHIPPERS EN VAN RIJN BLIJF WAKKER EN DOE IETS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.