Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menzis: ‘Contract met academische ziekenhuizen moeilijk’

Redacteur KinderopvangTotaal
Academische ziekenhuizen vragen meer groei in de productie dan de 2,5% die door de politiek is afgesproken. Volgens zorgverzekeraar Menzis bemoeilijkt deze opstelling de onderhandelingen over zorgcontracten voor 2012.
Menzis: ‘Contract met academische ziekenhuizen moeilijk’

Menzis zegt de contracten met 85 van de 93 ziekenhuizen inmiddels te hebben afgerond. De ziekenhuizen waar de verzekeraar definitief akkoord mee is, blijven binnen de afgesproken 2,5% productiegroei. ‘In de regio’s waar het grootste deel van de Menzis klanten woont, zijn nagenoeg met alle ziekenhuizen rond. De gesprekken met het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen verlopen moeizaam.’

Niet gehaald

Verzekeraars hebben – met ziekenhuizen en de minister – in juli 2011 in het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord afgesproken dat per 1 april 2012 alle contracten met ziekenhuizen rond zouden moeten zijn. Die datum is door bijna alle verzekeraars niet gehaald. In de nieuwe contracten zouden de zorgkosten van ziekenhuizen met niet meer dan 2,5% mogen groeien, was de afspraak.

Moeilijk

Volgens Menzis is de verzekeraar nog in gesprek met zes van de acht academische ziekenhuizen: ‘Deze gesprekken verlopen buitengewoon moeilijk aangezien deze ziekenhuizen veel meer groei vragen dan in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken.’ Met het LUMC is Menzis wel definitief akkoord.’

Begrotingsmodel

Menzis heeft bij de contractering een nieuw begrotingsmodel gebruikt. Tussen Menzis en het ziekenhuis is een vast bedrag overeengekomen voor het verlenen van alle ziekenhuiszorg aan Menzis verzekerden. Er zijn afspraken gemaakt over kwaliteit, prijs en volume. Volgens Menzis wordt het ziekenhuis geprikkeld vernieuwend te werken en goede afspraken te maken met andere zorgverleners in de eerste lijn. ‘Met dit model wordt de financiële prikkel om steeds meer behandelingen te doen weggehaald,’ aldus de verzekeraar. (zorgvisie – Carolien Stam / foto: Stockchng)

Lees meer

Zorgverzekeraars ontdekken opnieuw meer zorgfraude

Kabinet onderhandelt over solvabiliteitseisen zorgverzekeraa…

Rouvoet: ‘Meer fusies verzekeraars onwenselijk’

Verzekeraars twijfelen over eigen betaling niet-gecontractee…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.