Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mezzo waarschuwt voor financiële overbelasting mantelzorgers

Door een stapeling van regelingen van diverse ministeries worden mantelzorgers extra financieel belast. Hierover trekt Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg, aan de bel.
Mezzo waarschuwt voor financiële overbelasting mantelzorgers

De verwachte bezuinigingen op Prinsjesdag pakken zeer negatief uit voor mantelzorgers, zo blijkt uit een berekening van Mezzo.

Kosten

De berekening van Mezzo heeft betrekking op de wetsvoorstellen in de sociale zekerheid. Bovendien stijgen de kosten van zorgpremies en het eigen risico, worden vergoedingsregelingen beperkt, werkt belastingwetgeving nadelig bij mantelzorg en zijn mantelzorgers soms genoodzaakt om minder te gaan werken. Naast de verslechterde inkomenspositie staat de mantelzorger verder onder druk omdat uit wetgeving blijkt dat meer mantelzorg geleverd moet worden én mantelzorgers meer en langer moeten doorwerken.

Overbelasting

Het aantal overbelaste mantelzorgers is de afgelopen jaren volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gestegen van 300.000 in 2001 tot 450.000 in 2008. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Mantelzorgers meten overbelasting op website

Ophef rond column Sabine Uitslag over mantelzorg

Wetswijziging maakt flexibele verlof mantelzorger mogelijk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.