Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Michigan-plan sorteert succes met uitwisseling patiëntendata

Mario Gibbels
Een groep van 16 Amerikaanse ziekenhuizen in Michigan heeft het aantal chirurgische complicaties met bijna een tiende weten terug te brengen door patiëntveiligheidsgegevens uit te wisselen met andere ziekenhuizen. Dit blijkt uit onderzoek in the journal Archives of Surgery.
Michigan-plan sorteert succes met uitwisseling patiëntendata

Uit de resultaten komt naar voren dat gezondheidszorgsystemen miljoenen per jaar zouden kunnen besparen en vele complicaties zouden kunnen vermijden door ziekenhuizen te belonen voor het uitwisselen van tips over hoe ze de patiëntveiligheid kunnen verbeteren.

Volgens auteur/onderzoeker Dr. Darrel A. Campbell Jr. zorgt het nieuwe beloningssysteem voor een minder competitieve sfeer. “De ziekenhuizen zijn bereid om hun beste ideeen te delen en dat zorgt ervoor dat de samenwerking echt werkt. De studie vergeleek algemene en vasculaire operaties tussen 2005 en 2007 van de 16 deelnemende ziekenhuizen met de resultaten van 126 andere ziekenhuizen in die periode.

Goede resultaten

Uit de resultaten blijkt dat bij de 16 participerende ziekenhuizen in Michigan rond de 9 procent minder complicaties waren opgetreden. Bij de niet-participerende ziekenhuizen was er in diezelfde periode geen verandering in het aantal complicaties. Sterftecijfers bleven voor alle ziekenhuizen gelijk. De grootste successen voor het Michigan-plan werden geboekt bij complicaties als bloedinfecties, septische shocks, longontstekingen en hartstilstanden. (bron: Dotmed.com) (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.