Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Miljarden voor decentralisatie makkelijk uit zicht’

De controle op de rechtmatigheid en doelmatigheid van de besteding van de zestien miljard euro die met de decentralisaties sociaal domein zijn gemoeid, is niet geregeld. Dat is vragen om controleproblemen, stelt Arno Visser, lid van de Algemene Rekenkamer in een interview in Binnenlands Bestuur. Ruim zestien miljard euro dreigt uit het zicht te verdwijnen.
‘Miljarden voor decentralisatie makkelijk uit zicht’

Voor de controle op de rechtmatigheid en doelmatigheid van de besteding van de zestien miljard euro die met de decentralisaties sociaal domein na 1 januari 2015 zijn gemoeid, blijkt niets geregeld. Ruim zestien miljard euro dreigt uit het zicht te verdwijnen, aldus Visser in Binnenlands Bestuur.

Rekenkamer

Kijkend naar de wetgeving zoals deze nu in de maak is − Wmo 2015, Participatiewet en de Jeugdwet − dan is het vragen om controleproblemen, stelt Arno Visser, lid van de Algemene Rekenkamer in een interview in Binnenlands Bestuur. Om dat te voorkomen, trekken de rekenkamers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) aan de bel.

Aan de bak

‘Er wordt hard gewerkt aan de ‘voorkant’ van de drie decentralisaties, maar de ‘achterkant’ wordt vergeten. En dat moet evenzeer worden geregeld, voor dat de wetten van kracht worden’, benadrukt Visser. Een adequaat stelsel van democratische controle is onontbeerlijk. Inzicht in de besteding van middelen is noodzakelijk om te kunnen beoordelen of het geld wordt ingezet waarvoor het is bedoeld. En dus moet Plasterk − als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de inrichting van het openbaar bestuur − aan de bak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.