Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Miljoenennota: BKZ weer binnen kaders in 2014

Mark van Dorresteijn
Het Budgettair Kader Zorg wordt in 2012 met een half miljard overschreden, zo wordt voorspeld in de uitgelekte Miljoenennota voor 2012. Voor 2011 komt de overschrijding uit op 1,4 miljard door grote tegenvallers. Vanaf 2014 denkt het kabinet weer binnen het budget blijven.
Miljoenennota: BKZ weer binnen kaders in 2014

Nieuwe gegevens over 2009 en 2010 van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengen tegenvallers aan het licht als gevolg van hogere uitgaven door met name ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, medisch specialisten, ggz- en AWBZ-instellingen. Bij de specialisten zal na 2011 geen overschrijding meer plaatsvidnen aangezien per 2012 het beheersmodel medisch specialisten in werking treedt.

Uit- en afstel

Tegenvallers zijn ook te veroorzaakt doordat maatregelen niet doorgaan. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om een minimale eigen bijdrage in de AWBZ in te voeren. Daarnaast is de invoering van eigen bijdragen in de ggz uitgesteld tot 2012. Verder zijn de verwachte uitgaven aan persoonsgebonden budgetten (pgb’s) vanaf 2012 naar boven bijgesteld.

Compensatie

Om deze tegenvallers te compenseren worden maatregelen genomen. In de curatieve zorg is in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat de sector een deel van de overschrijding zelf compenseert. Ook wordt het huisartsenkader gekort en wordt bespaard op de ggz. Daarnaast worden beperkende maatregelen genomen met gevolgen voor het basispakket. Stoppen met roken, dieetadvisering, vijf extra behandelingen fysiotherapie, maagzuurremmers exclusief chronisch gebruik zitten niet langer in het basispakket. Verder is ruimte gecreëerd bij de farmaceutische hulp. Bij de langdurige zorg wordt de keuzemogelijkheid voor het pgb beperkt tot verblijfsgeïndiceerden. Tot slot wordt de Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) inkomensafhankelijk gemaakt.

Nadere toelichting in begroting VWS

De maatregelen worden nader toegelicht in het Financieel Beeld Zorg in de begroting van VWS. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Miljoenennota 2012 (PDF)

Discussieer mee:

De Miljoenennota, het Belastingplan en het Financieel Beeld Zorg worden op vrijdagmiddag officieel gepresenteerd in voorbereiding op Prinsjesdag 2011. Zorgvisie.nl besteedt hier in samenwerking met vaktitels Nursing.nl en Zorgwelzijn.nl actuele aandacht aan. Via een chatfunctionaliteit kunnen bezoekers met elkaar en met de redacteuren in discussie.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.