Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder fouten op OK dankzij videogame

Mark van Dorresteijn
Chirurgen die 15 minuten een serious game spelen, maken minder fouten bij bestaande chirurgische testjes. Dit blijkt uit het proefschrift van Maarten Jalink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Uit zijn studie blijkt verder dat zij die goed in laparoscopie zijn, ook goed zijn in de game en omgekeerd. Jalink promoveert op 17 december aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hardwaremodule voor de game Underground
Hardwaremodule voor de game Underground - Foto: Pezy

Jalink onderzocht het effect van het spelen van specifieke videospellen op iemands laparoscopische basisvaardigheden. Laparoscopie is een vorm van chirurgie waarbij de chirurg een camera in de buikholte plaatst via een klein sneetje in de buikwand. Via een aantal andere kleine sneetjes worden lange instrumenten, zoals grijpers en scharen, ook in de buikholte gebracht om daarmee een (steeds groter wordend) aantal operaties uit te voeren.

Simulator te saai

Aankomend chirurgen vinden oefenen met computersimulatoren om hun laparoscopische vaardigheden te verbeteren, vaak saai en eentonig. Om hen op een leuke, goedkope en aantrekkelijke manier meer te laten oefenen aan hun basisvaardigheden, heeft Cutting Edge een speciale videogame ontwikkeld, Underground genaamd. Jalink ging na of deze game een goede training was voor laparoscopische bewegingen en een positief effect had op iemands vaardigheden. Uit zijn onderzoek bleek allereerst dat de game voldoende lijkt op de bewegingen met laparoscopische instrumenten en daardoor goed is te gebruiken voor het trainen van deze vaardigheden. Hij toonde verder aan dat iemand die goede laparoscopische vaardigheden heeft, de game duidelijk beter doet. Het omgekeerde bleek ook het geval te zijn.

Het is overigens niet voor het eerst dat spellen worden gebruikt voor de training van chirurgen.

Warming-up

In zijn onderzoek keek Jalink ook of het voor chirurgen zinvol is om de videogame als ‘warming-up’ te doen. Dit bleek inderdaad het geval te zijn; chirurgen deden enkele standaardtesten sneller en met minder fouten nadat zij eerst een kwartier de game hadden gespeeld. Hieruit leidt Jalink af dat experts op het gebied van laparoscopische chirurgie daadwerkelijk baat kunnen hebben bij een warming-up met de game Underground.

Underground

Het spel is gemaakt voor de Wii U van Nintendo. De controller (Wii-mote en nunchuk) worden geplaatst in een speciaal stuk hardware. Op deze manier ontstaat volgens de makers een goedkope manier om laparoscopie te trainen. In onderstaande video vertellen de makers hoe het spel werkt.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.