Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder loon voor alfahulp

De Zeeuwse zorgorganisatie Zorgsaam gaat alfahulpen minder betalen. Ze krijgen voortaan 11 euro per uur in plaats van 12,20 euro.

De loonsverlaging komt doordat Zorgsaam minder geld krijgt van de gemeenten.

Tariefsverlaging

Die betalen 14,50 aan de zorgorganisatie sinds de huishoudelijke zorg naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is gegaan. In de AWBZ was het tarief voor alfahulpen nog 15,50 euro per uur. Zorgsaam geeft de tariefsverlaging dus door aan de alfahulpen.

In dagblad BN/De Stem noemen de Zeeuwse alfahulpen de verlaging “schandalig”. Ze wijzen erop dat reis- en onkosten niet worden vergoed en dat ze ook niets extra’s ontvangen met Pasen en Kerstmis.

Kostendekkend

Directeur Arnold Schelfhout zegt dat de loonsverlaging nodig is om de WMO kostendekkend te kunnen aanbieden. Wel gaat hij praten met de 300 teleurgestelde alfahulpen om te zien of de pijn voor hen te verzachten is.

Geen navolging

Andere grote zorgorganisaties in Zeeland gaan het voorbeeld van Zorgsaam niet volgen. Voor Allévo, de grootste Zeeuwse thuiszorgaanbieder, is het geen optie. Voor Zorgstroom, de nummer twee, evenmin, laat directeur Leon Phernambucq weten. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Redding voor Zeeuws model

Massaontslag dreigt in Zeeuwse zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.