Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder sterfte dankzij regionale traumazorg

Mark van Dorresteijn
Sinds slachtoffers van ongevallen niet meer naar het dichtstbijzijnde maar naar het geschikste ziekenhuis in de regio worden gebracht, is de kans op overlijden van patiënten met 16 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in de eigen regio, waarvan de resultaten gisteren bekend zijn gemaakt.
Minder sterfte dankzij regionale traumazorg

De zogeheten regionale traumazorg is landelijk ingevoerd in de periode 2003-2005. Ambulancepersoneel beslist op basis van richtlijnen of een patiënt naar een gewoon ziekenhuis gaat of, bij zeer ernstige verwondingen, naar een van de elf regionale traumacentra in Nederland. Dat laatste is nodig in 5 tot 10 procent van de gevallen.

Sterftekans gedaald

De onderzoekers van het UMC hebben bijna 70.000 traumagevallen in de regio Utrecht geanalyseerd, voor en na de invoering van de regionale traumazorg. Daaruit bleek dat de sterftekans met 16 procent is gedaald.

Beslissing in ambulance

Dat komt volgens de wetenschappers doordat de traumacentra nu meer plek hebben voor de zwaarste gevallen, waarvoor zij ook speciaal toegerust zijn. Bovendien komen patiënten voor wie dat nodig is, sneller in een traumacentrum terecht, omdat de beslissing daarover in de nieuwe situatie al in de ambulance wordt genomen.

Resultaten Nederland

Volgens de onderzoekers betekenen de resultaten van hun studie waarschijnlijk dat in heel Nederland traumaslachtoffers nu minder vaak overlijden in het ziekenhuis. Zij houden evenwel een slag om de arm omdat zij alleen onderzoek hebben gedaan in de regio Utrecht. (ANP)

Lees ook:

Gezamenlijke cao ambulancesector is een feit

Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.