Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder toezichtlasten care niet haalbaar

De caresector ervaart de toezichtlast van de verschillende inspectiediensten als relatief laag. Het behalen van 25 procent reductie in toezichtlasten binnen de caresector lijkt dan ook niet haalbaar.

Medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleging en verzorging en thuiszorg ervaren de toezichtlast van de verschillende inspectiediensten als relatief laag. Deze conclusie staat in het rapport Nulmeting Toezichtlasten Caresector. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, in samenwerking met de brancheorganisaties VGN, Actiz en BTN.

Verminderen

Het kabinet wil de toezichtlasten van inspecties met 25 procent verminderen. De toezichtlasten kosten de caresector bijna drie miljoen euro op jaarbasis. Dat is slechts 0,02 procent van het totale budget voor deze sector. Het behalen van 25 procent reductie in toezichtlasten binnen de caresector lijkt dan ook niet haalbaar. Wel kan de kwaliteit van de inspecties verbeterd worden. Hiervoor komt een plan van aanpak.

Inspecties

Binnen de caresector zijn de IGZ en de Arbeidsinspectie de belangrijkste inspecties. Daarnaast zijn ook de VROM-inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en de brandweer actief. Instellingen ervaren de inspecties als positief. Er wordt grote betekenis aan gehecht.

(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Valkenhof eist rectificatie van inspectie

Carante Groep spreekt Inspectierapport gehandicaptenzorg tegen

Gehandicaptenzorg: na inspectie komt introspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.