Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vrijheidsbeperkende maatregelen mede dankzij inzet techniek

Mario Gibbels
Het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderenzorg is fors teruggedrongen, mede dankzij de inzet van detectie en bewegingssensoren. Dat blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum voor langdurende zorg Vilans.

Bij veertig instellingen die meededen aan het Verbetertraject Maatregelen op Maat is het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen met ruim 30 procent gedaald tot 1900. Ook zijn veel zware maatregelen, zoals vastbinden, vervangen door lichtere maatregelen met behulp van elektronische hulpmiddelen.

Door het gebruik van detectie en bewegingssensoren wordt het personeel gewaarschuwd als iemand uit bed of zijn kamer gaat. Uit de cijfers van Vilans blijkt dan ook dat de inzet van techniek hierbij met bijna 10 procent is gestegen. Inmiddels hebben 25 instellingen zich opgegeven voor een volgende ronde van het verbetertraject Maatregelen op Maat. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.