Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minderheden maken minder gebruik van EPD’s

Annelies Vermeulen
Ondanks de alsmaar toenemende beschikbaarheid van internet maken (etnische) minderheden minder vaak gebruik van een digitaal persoonlijk medisch dossier. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 75.000 patiënten in de VS. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Minderheden maken minder gebruik van EPD's

Naar schatting heeft 78 procent van de Amerikanen toegang tot internet, van wie 61 procent online zoekt naar informatie over gezondheid. Etnische minderheden, ouderen en arme mensen blijken echter minder vaak toegang tot internet te hebben en tegelijkertijd een lagere kwaliteit van zorg te krijgen dan niet-minderheden. Een persoonlijk dossier zou mogelijk bij kunnen dragen aan de kwaliteit van hun gezondheidszorg.

Amerikaanse onderzoekers vergeleken daarom de karakteristieken van patiënten die zich registreerden voor Patient Gateway met die van patiënten die zich niet registreerden. Patient Gateway is het persoonlijke medisch registratiesysteem van Partners HealthCare, een non-profit gezondheidszorgsysteem. Van de 75.056 patiënten bleek 43 procent zich sinds 2002 te hebben geregistreerd. Negroïden en hispanics maakten echter veel minder vaak gebruik van het persoonlijke dossier dan blanken. Een agressieve marketingstrategie blijkt overigens zijn vruchten af te werpen: de kans dat een patiënt zich registreerde verdrievoudigde bijna. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Ontslagen in Amerika na inzien EPD

Oudere, blanke mensen maken meest gebruik van EPD

Belgisch EPD weer stap dichterbij

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.