Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Minister opent overgewichtpoli Slotervaartziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is een nieuwe polikliniek rijker: de chirurgische polikliniek voor overgewicht en diabetes. Minister Edith Schippers kwam maandagmiddag speciaal naar Amsterdam om de poli symbolisch te openen.
Minister opent overgewichtpoli Slotervaartziekenhuis

In de polikliniek voeren chirurgen maagoperaties uit via een kijkoperatie. Daardoor zijn de patiënten heel snel weer op de been. “Ze stappen soms zelf al van de operatietafel af”, zegt chirurg Maurits de Brauw.

Multidisciplinaire behandeling

Tijdens de opening van de chirurgische polikliniek voor overgewicht en diabetes worden bosbessenmuffins geserveerd. ‘Boordevol antioxidanten’, geeft een opschrift aan. Een kopje groene thee erbij stimuleert de vetafgifte aan het bloed‘. Op deze poli worden patiënten met morbide obesitas, die vaak ook diabetes hebben, behandeld in een mulitidisciplinaire setting. De meesten ondergaan een gastric bypass operatie, een omlegging vanaf het begin van de maag naar de dunne darm. Binnen een week na de operatie zijn de meeste mensen van hun diabetes af. Twee jaar na de operatie is 75 procent een derde van het lichaamsgewicht kwijt. Vorig jaar lieten 150 patiënten zich behandelen, dit jaar zijn dat bijna 1000 nieuwe patiënten. Chirurg Maurits de Brauw: “Operatieve obesitasbehandeling is een zwaartepunt in het beleid van het dit ziekenhuis. Bijzonder is dat de zorg hier volledig om de patiënt heen is georganiseerd. Met onze resultaten hebben we de kosten in drie jaar terugverdiend.”

Aandacht voor de patiënt

Ook minister Schippers toont zich onder de indruk. “Dit is een heel mooi voorbeeld van een krachtenbundeling die goed is voor de patiënt. Er is veel aandacht voor nazorg en dat is belangrijk want de kans op terugval is groot.” Chirurg Yair Acherman zegt dat deze aanpak van overgewicht uniek is. “Wij zitten met het hele team van chirurgen, internisten, diëtisten en psychologen bij elkaar op één polikliniek. We kunnen gemakkelijk bij elkaar binnen lopen en daardoor heel efficiënt werken. Dat komt de kwaliteit van onze zorg ten goede.” Bestuurder Aysel Erbudak is trots: “Wij hebben dit in een normale ziekenhuissetting gedaan en hebben geen duur gebouw nodig. Het is goed voor de patiënt, dus doen we dit zo. Doordat de specialisten allemaal in loondienst zijn, heb je ook geen lastige discussies over geld.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Meer winst voor het Slotervaartziekenhuis

‘Obesitas moet onder de ggz vallen’

12 REACTIES

 1. Hoewel ik de kritiek wel snap, moet er ook gezegd worden dat lang niet iedereen lichtzinnig de beslissing neemt om voor de operatie te gaan. De opmerking van onder andere Gavi Mensch over dat mensen eerst naar een dietiste moeten is volledig misplaatst want je krijgt van je huisarts niet eens een verwijzing naar het ziekenhuis als je dat niet eerst geprobeerd hebt. Ik heb zelf maanden lang geleefd op weightcare producten met soms maar 1000 calorieen per dag op advies van een dietieste en ik sport 4 keer per week…als ik dan niet afval moet ik dan maar gewoon de rest van mijn leven te zwaar blijven en vroegtijdig overlijden aan hartkwalen en/of diabetes, alleen omdat mensen die totaal niet weten hoe het voelt om te zwaar te zijn zonder dat je er iets aan kunt doen vinden dat ik geen recht heb op hulp en zorg? Als buitenstaander heb je maar erg weinig inzicht in de persoonlijke situaties van mensen en het recht om daar over te oordelen is in mijn opinie totaal afwezig. Ga zelf eens een week lang met een rugzak van 50 kilo rondlopen op 1000 calorieen per dag. Na een week kun je die rugzak afdoen maar iemand met overgewicht kan dat niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Deze minister heeft het steeds over kwaliteit van de zorg. Is er een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de zorg die het Slotervaart ziekenhuis biedt? Zijn er wel eens klachten over dit ziekenhuis? en zo ja waarover? Hoe staat het met de financien van dit ziekenhuis?

 4. nou nou, preventie is lastig te regelen obesitas is een ziekte die dus nu ook behandeld gaat worden in Amsterdam, gebeurt ook al in Den Haag en op vele andere plaatsen met begeleiding voor -en na de ingreep. Dit levert op langere termijn gezondheidswinst voor deze zieken maar ook geld voor de maatschappij. mensen worden er gezonder van

 5. Helemaal met Gerry eens,het lijkt erop dat we een minister hebben, die maar 1 ding tegelijk aan kan. Dus bezuinigingen verzinnen lukt nog wel en trots een nieuwe poli openen ook, maar dat het één een duur gevolg is van het ander wordt niet gekoppeld. Dat hele bezuinigen op alle fronten binnen de gezongheidszorg wordt op deze manier opgelost.Voor onze minister leuk om met positieve cijfers te schermen, maar per saldo moet er dus een bom duiten bij in de toekomst. Intussen moeten op alle fronten nieuwe regels geïmplementeerd worden om de bezuinigingen rond te krijgen. Dit kost enorm veel geld
  en stress. Hoe kunnen we de zorg op deze manier toegankelijk houden voor de patiënten en werkbaar voor de zorgverleners???????

 6. Bizar, het snijdend specialisme (lees dure oplossing voor dit ziektebeeld) krijgt voorrang op de rest. Veel patiënten belanden in een langdurig ziekteproces, het risico van een narcose /operatie voor mensen met enorm overgewicht is aanzienlijk. De diëtiste en een voedingspsychologe bezoeken(met bijbehorende bewegingsactiviteiten ) één maal per week zou zeker aan te bevelen zijn boven zo’n enorme ingreep. Helaas, de diëtiste zit niet meer in het pakket, de psychologe nog maar amper, de chirurgische ingreep met alle risico’s van dien wordt gestimuleerd en is gratis. Ik ben voor genezen, natuurlijk, maar preventie en begeleiding zijn een groot goed. Even ter vergelijk en als voorbeeld: Alcohol consumptie is nog steeds een sociale activiteit. Wel zie ik steeds meer mensen die drinken met neuropathie én diabetis. Alcoholmisbruik kost de gemeenschap ook miljoenen. De kans op terugval is ook groot maar er staat nog steeds geen waarschuwing op de verpakking van alcoholhoudende dranken. Er wordt m.i. veel te makkelijk gedacht over en gegrepen naar de gastric bypass.

 7. In dezelfde weken waarin steeds duidelijker wordt hoe de dieetadvisering in de eerstelijn wordt afgebroken, opent de Minister een ziekenhuispoli voor mensen met morbide obesitas.
  Natuurlijk, ik gun deze mensen de allerbeste zorg voor hun problemen maar kan iemand mij vertellen wat er toch mis is met de aloude uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen?’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.