Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister van der Hoeven assisteert bij virtuele bevalling

Mario Gibbels
Op donderdag 10 december 2009 assisteert Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven bij een virtuele keizersnede. Zij oefent tijdens de officiële opening van het 'Multidisciplinair Simulatiecentrum Medsim' op een virtuele hoogzwangere patiënte die net een ernstig auto-ongeluk heeft gehad.

In Nederland lopen ieder jaar circa 30.000 mensen zwaar letsel op als gevolg van een vermijdbare, onbedoelde gebeurtenis in het ziekenhuis. De kosten hiervan lopen in de honderden miljoenen per jaar. “Miscommunicatie en matige samenwerking tussen artsen en verplegend personeel tijdens noodsituaties zijn vaak de oorzaak. Het vooraf virtueel oefenen op complexe situaties kan vele levens redden”, stelt Medsim.

Specifieke vaardigheden

In Medsim leren artsen en verpleegkundigen met elkaar te communiceren tijdens acute situaties en worden specifieke vaardigheden intensief getraind. De trainingsruimte is uitgerust met medische apparatuur en oogt daardoor realistisch.

Interesse

Om verschillende levensbedreigende medische scenario’s na te kunnen bootsen wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken zoals augmented reality, mechatronica, 3D tracking en sensortechnologie. De simulator reageert met geluid en beweging op de handelingen van de arts of verloskundige. Een ziekenhuis in India heeft inmiddels interesse getoond en in China start binnenkort de eerste Medsim training. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.