Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie praat met GGZ over veelplegers

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie voert deze maand gesprekken met GGZ Nederland over de opvang van zwaar gestoorde veelplegers die onder de zogeheten ISD-maatregel vallen.

De bewuste groep veroordeelden dreigt tussen wal en schip te raken nu een zorginstelling in Amsterdam onlangs weigerde twee mensen te behandelen. Aanleiding voor de gesprekken zijn recente rechterlijke uitspraken.

Twee veelplegers naar huis

De rechtbank in Amsterdam stuurde medio juni twee veelplegers naar huis, die waren geplaatst in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Het tweetal kon niet terecht in een forensisch psychiatrische kliniek in Amsterdam, terwijl zij wel psychiatrische hulp nodig hadden. De rechtbank concludeerde dat onduidelijkheid op landelijk niveau over de financiering van de behandeling van ISD’ers, behandeling in de weg staat.

Geconfronteerd

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie worden ISD-inrichtingen inderdaad geconfronteerd met psychiatrische klinieken die zwaar gestoorde veelplegers niet willen opnemen, terwijl dat wel deel uitmaakt van het behandelplan. Het ministerie overlegt daarom met GGZ Nederland over de moeilijkheden rond de plaatsing.

Volgend jaar beter

Vanaf 1 januari moet het beter gaan. Dan beheert het ministerie zelf het geld dat voor deze groep veroordeelden is weggelegd en kan het ministerie behandelplaatsen inkopen. ,,Daardoor krijgen we meer grip op de plaatsing”, aldus de woordvoerder.

Tachtig procent is verslaafd

Amsterdam kent 1400 veelplegers, van wie ongeveer tachtig procent verslaafd is. Onderzoek heeft aangetoond dat zij verantwoordelijk zijn voor zestig procent van de criminaliteit in de stad. Van de totale groep heeft dertig tot veertig procent last van psychische problemen.

Terugkeer

De ISD-maatregel is sinds het najaar van 2004 van kracht. Veelplegers kunnen maximaal twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders worden geplaatst. In die periode worden ze begeleid en behandeld ter voorbereiding op hun terugkeer in de samenleving. Het ministerie van Justitie beschikt volgend jaar over duizend ISD-plaatsen. (ANP)

Lees ook:

Strenge aanpak wanbetalers verzekering

– ‘Ziekenhuizen weigeren onverzekerden

Aantal onverzekerden stijgt hard

DWS minder wanbetalers dan verwacht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.