Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mismatch met bestaande technologie in gehandicaptenzorg’

Redacteur Zorgvisie
De bestaande technologie in de gehandicaptenzorg is een mismatch met de sector. Dat stelt het netwerk VG-innovators. Ze constateren dat er een gat is tussen de innovaties die worden aangeboden en de behoeften van cliënten. Daarom wordt er van 9 tot 13 april een hackathon georganiseerd.
hackathon technologie in gehandicaptenzorg
foto; AdobeStock

Van 9 tot 13 april wordt er in teamverband binnen 34 zorgorganisaties onderzocht hoe mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst kunnen worden ondersteund door technologie. Het is de eerste landelijke hackathon voor de sector, zeggen de initiators, die werken bij Amerpoort, ’s Heeren Loo, Plureyn en Middin. ‘De zorg is in beweging, er dreigt een flink personeelstekort en de technologie haalt de samenleving in’, stellen zij. In de gehandicaptenzorg wordt al jarenlang veel geïnnoveerd en worden daardoor veel nieuwe technologieën getest. ‘Toch richten bedrijven met slimme technologie zich vaak op andere sectoren, zoals de medische- of ouderenzorg. Hierdoor lopen cliënten in de gehandicaptenzorg innovaties mis’, menen de innovators.

Mismatch technologie in gehandicaptenzorg

Daarnaast merkt de groep dat de bestaande technologie niet altijd aansluit op waar cliënten in de gehandicaptenzorg behoefte aan hebben. ‘Technologie is te ingewikkeld en te talig in gebruik, waardoor een grote groep gebruikers wordt buitengesloten’, schrijven de organisatoren. ‘Daarom is het belangrijk met deze landelijke hackathon de verstandelijk gehandicaptensector op de kaart te zetten. Waar zitten de uitdagingen, behoeften en wensen? Daarmee willen we niet alleen bedrijven met slimme technologie bereiken, maar ook de overheid die beleid vaak richt op medische- of ouderenzorg.’

Aan het eind van de vier dagen maakt een jury bekend wel team het beste idee heeft bedacht. Die jury bestaat uit Erik Gerritsen (VWS), Frank Bluiminck (VGN), Michel van Schaik (Rabobank), Ellis Jongerius (Ervaringsdeskundige) en Casper Smeets (Rockstart).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.