Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MMC koploper medicatieveiligheid bij VIPP

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Máxima Medisch Centrum (MMC) is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat binnen het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling tussen Patiënt en Professional (VIPP) alle doelstellingen op het gebied van medicatie heeft behaald. ‘Hiermee worden fouten voorkomen’, aldus de NVZ.
digitalisering zorg, VNO-NCW, MKB Nederland,
Foto: iStock

Landelijk nemen 66 ziekenhuizen en 35 overige zorginstellingen deel aan de VIPP, een door de overheid gesubsidieerd programma dat medicatieveiligheid en informatie-uitwisseling beoogt. ‘Dankzij het programma kunnen zorgorganisaties als MMC extra stappen zetten om de patiënt meer regie te geven over de eigen gezondheid’, reageert het MMC. De patiënt heeft bijvoorbeeld toegang tot uitslagen, specialistenbrieven en medicatiegegevens.

Tijdswinst en minder administratieve lasten

Een onafhankelijke auditor heeft de toets voor VIPP-doel B1 bij het MMC afgenomen en bevestigd dat deze positief is afgerond. Dat melden de NVZ en het MMC. ‘Dit betekent dat er niet meer gefaxt wordt, maar dat recepten digitaal naar de apotheek verstuurd worden’, aldus VIPP-ontwikkelaar NVZ.

MMC-cardioloog Ruud Spee vertelt dat hij voorheen recepten moest printen, ondertekenen en doorgeven aan de secretaresse, die het recept dan aan de apotheek faxte. De digitaliseringsslag bespaart volgens hem veel tijd. ‘Dankzij de mogelijkheid om digitaal herhaalrecepten voor te schrijven, kan ik het direct naar de apotheek sturen en ontvangt de patiënt per mail een melding. Zo kunnen we de patiënt sneller helpen en hebben we minder administratieve last op de polikliniek.’ Volgens de NVZ worden hiermee ook fouten voorkomen. Spee vindt het jammer dat nog niet alle apotheken in de Brabantse regio zijn aangesloten. Dat komt door een technisch probleem bij een collectief van 8 apothekers.

Digitaal portaal

Het MMC werkt sinds 2014 met het portaal MijnMMC. Daar krijgen patiënten digitaal inzicht in hun medische gegevens. Zo is een medicatieoverzicht sinds het laatste ziekenhuisbezoek terug te vinden en kan de patiënt daar via het portaal een herhaalrecept aanvragen, dat digitaal kan worden voorgeschreven.

‘Ook buiten het portaal is aandacht voor digitalisering, wat de medicatieveiligheid ten goede komt’, aldus het ziekenhuis. Dankzij het Landelijk Schakelpunt (LSP) is van circa 80 procent van patiënten in de regio Eindhoven en De Kempen terug te vinden welke medicatie aan hen is verstrekt. Actuele medicatie is dan eenvoudig in te zien wanneer een patiënt het MMC bezoekt. Internist Ronald Erdtsieck vertelt dat hij bij de helft van zijn consulten gebruikmaakt van deze functionaliteit. ‘Het grote voordeel vind ik dat ik op het medicatieoverzicht kan zien wat bijvoorbeeld de huisarts of specialist uit een ander ziekenhuis heeft voorgeschreven. Voorheen hadden we niet zomaar toegang tot deze informatie.’ 

Meer regie

De komende periode werkt MMC verder aan het verbeteren van de informatievoorziening. ‘Daardoor kunnen patiënten zich steeds beter voorbereiden op het gesprek met de arts en in grotere mate zelf een rol spelen in het behandeltraject.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.