Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk pgb fraude bij reeds gesloten Pyxis

Redacteur KinderopvangTotaal
De rechter in Utrecht heeft het bezwaar tegen sluiting van particuliere zorginstelling Pyxis afgewezen. De rechter heeft de directie “op de vingers getikt” omdat zij niet wil meewerken aan het onderzoek naar mogelijke fraude met pgb-geld.
Mogelijk pgb fraude bij reeds gesloten Pyxis

Bij zorginstelling Pyxis in Zeist is mogelijk ook gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten en overheidsgeld. De directie zou geld hebben ontvangen om 10 personeelsleden te betalen, terwijl er hooguit vier mensen in dienst waren. Naar de fraude moet nog nader onderzoek worden gedaan.

Aanwijzing

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid gaf begin maart een voorlopige aanwijzing dat de instelling per onmiddellijk de deuren moest sluiten. Dat gebeurde op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die vieze en onverantwoorde toestanden aantrof in panden waar cliënten van Pyxis verbleven.

Sluiting

Pyxis wilde de sluiting ongedaan laten maken, maar de rechter in Utrecht heeft die eis vrijdag afgewezen. Volgens de rechter voldoet de instelling niet aan de minimale eisen die aan de zorgverlening worden gesteld.

Inspectie

De inspectie startte een onderzoek nadat een man dood in een woning van Pyxis was aangetroffen. Vanwege de dood van deze man is op 8 maart een psychiater geschorst, die hem mogelijk veel te veel medicijnen in een verkeerde combinatie had gegeven. Tegen deze psychiater is een spoedtuchtrechtzaak begonnen.

Pgb-geld

Pyxis is een particuliere organisatie, die in 2007 door een voormalige pleegmoeder is gestart. De instelling begeleidt jongeren tussen de 18 en 30 jaar die een persoonsgebonden budget hebben en verleent hen soms ook huisvesting. Hoeveel panden en cliënten Pyxis heeft en hoeveel pgb-geld daarvoor wordt ontvangen, is niet duidelijk omdat de directie niet meewerkt aan de onderzoeken. De rechter tikte de instelling daar vrijdag ook voor op de vingers. (Zorgvisie – ANP / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Psychiater Pyxis moet direct stoppen

Pyxis krijgt bevel alle zorg te stoppen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.