Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Mondriaan moet 150 mensen ontslaan

Ggz-organisatie Mondriaan is in 2013 genoodzaakt een bedrag van 10 miljoen euro te bezuinigen. Daarvan zijn ongeveer 9 miljoen personele kosten en 1 miljoen materiële kosten. Het banenverlies zal rond de 150 fte’s bedragen.
Mondriaan moet 150 mensen ontslaan

Mondriaan kondigt de bezuinigingsronde aan op haar site. Mondriaan wordt voor 2013 geconfronteerd met een afname van financiële middelen aangezien meer patiënten tegen een lagere prijs geholpen moeten worden. Bovendien verschuiven budgetten van de tweede naar de eerste lijn. Een andere factor is de overgang op een door de overheid opgelegd nieuw bekostigingssysteem. Mondriaan krijgt voor dezelfde activiteiten in 2013 minder geld. Ook de vernieuwing van de bekostiging van het zorgvastgoed betekent voor Mondriaan een vermindering van budget. De noodzakelijke ICT uitgaven stijgen, en de positieve financiële effecten hiervan komen pas later. Verder zijn er autonome kostenstijgingen die niet in de tarieven worden vergoed (personele kosten CAO; werkgeverslasten; BTW). De verdere invulling van de taakstelling 2012, ook een financieel uitdagend jaar, wordt meegenomen in de plannen voor 2013.

2012

Mondriaan gaat bezuinigen op basis van (strategische-) prioriteitenstelling en met een structureel karakter. Daarbij gaat Mondriaan ervan uit dat zorg Mondriaans belangrijkste taak is. Naar verhouding komt het zwaartepunt van de nieuwe bezuinigingen te liggen bij staf, ondersteuning en management. De bezuinigingen in de zorg die in 2012 nog niet gerealiseerd zijn, worden in 2013 doorgevoerd.

Realistisch bezuinigingsplan

Het concern team trekt twee maanden uit voor de opstelling van een op de toekomst gericht, realistisch bezuinigingsplan. Het concern team realiseert zich goed dat daardoor nu voor medewerkers een periode van onzekerheid en onduidelijkheid aanbreekt. Het is echter nodig om de besluiten zorgvuldig voor te bereiden.

Maatregelen

De voorgenomen maatregelen worden aan de CCR en COR ter advisering voorgelegd. Ook met de werknemersorganisaties wordt het overleg gestart om te bekijken of het Sociaal Plan op onderdelen aanpassing nodig heeft om het succesvol te kunnen toepassen. Alle inspanningen zijn er op gericht om dit proces, dat ongeveer 2 jaar zal duren, daadkrachtig en zorgvuldig aan te pakken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

5 REACTIES

  1. Als het water aan de lippen komt, worden mijn smeekbeden EINDELIJK verhoord. Ja, het woord efficiency in verpleeg en verzorgingstehuizen is gevallen; bij Mondriaan en nu nog de rest van de 3000 verpleeghuizen in Nederland. Komen we zonder de patienten tekort te doen toch makkelijk aan miljarden besparingen.
    Maar gemakzuchtig als de bestuurderen van deze instellingen zijn, doet men dat voornamelijk en ondoordacht met personeel reduceren; dat nu juist is fout. Wat je door efficiencyverbetereingen aan personeel bespaard (is tientallen jaren niet gebeurd) moet je ten goede laten komen van de patienten. Nee, echte efficiency besparingen in de werkwijze levert al heel en heel veel op.
    Kom nog bijna dagelijks in een verpleegtehuis waar een dure kracht echt de hele dag (op 40 patienten) zit te plannen EN NIKS MEER. Honderden software instellingen kun je voor weinig geld (enorme concurrentie) een softwarepakketje voor personeelsplanning leveren; dan is die juffrouw een uur of minder per dag kwijt. Maar het is vaak, weerstand tegen de veranderingen en zo hebben we het altijd gedaan. Maar goed dat komt ook nog wel als het water maar hoog genoeg komt; maar dat is dan schandalig laat. Maar er zijn nog veel en veel meer efficiency verbeteringen; massa’s

  2. Lees alle reacties
  3. De zorgverzekeraar wil goedkope eerstelijns-ggz, thuiswonen, een buurtzorger de ergste brandjes laten blussen en pappen en nathouden; tegen een abonnementstarief betaald door de gemeentelijke Wmo, waar goedgeschoolde medewerkers elkaar moeten gaan beconcurreren. Dit wordt tweedeling in de zorg vrees ik.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.