Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Moreel kompas bestuurder uit het lood geslagen

Zorgbestuurders moeten hun morele kompas bijstellen. Dat zeggen ethici in de special van Zorgvisie over ethische kwesties in de zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Moreel kompas bestuurder uit het lood geslagen
Foto: Stockxchng

De moraal schuift steeds meer naar de zijlijn, betoogt ethicus Hans van Dartel, verbonden aan het LUMC. Hij wijt dit aan het oprukken van het marktdenken in de zorg. ‘Zorgbestuurders moeten oppassen dat er binnen hun organisatie niet twee ethieken ontstaan: de nutsethiek van de top die bestaat uit doelmatigheid en de ethiek van de intrinsieke waarde van de zorg. Je bent in een zorgorganisatie niet alleen goed bezig als je cijfers op orde zijn, maar ook als je goed voor elkaar zorgt.’

Morele kompas op medemenselijkheid

Ethicus Bert Molewijk vindt dat Zorgbestuurders hun morele kompas meer op medemenselijkheid mogen

2
49

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Zorgbestuurders staan niet alleen en zijn een product van een ingewikkeld fijnmazig systeem van verschillende krachten die niet eenduidig, constant of absoluut zijn en zou graag als artikel iets meer willen lezen dan deze scholastieke soundbites die niet echt verhelderend werken.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.