Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Motie: Steunverlening Meavita moet naar EC

Mark van Dorresteijn
Jan de Vries (CDA) en Anouschka van Miltenburg (VVD) dienen vanavond een motie in om de steunverlening aan voormalig Meavita-onderdelen voor te leggen aan de Europese Commissie (EC).
Motie: Steunverlening Meavita moet naar EC

De Vries laat weten dat hij en Van Miltenburg “absolute zekerheid willen dat hier sprake is van geoorloofde steun. De NZa moest afwijken van beleidsregels en bovendien is er kans dat de stichtingen niet overgenomen worden, terwijl daar in de statuten wel vanuit wordt gegaan. Ondanks het advies van de NZa wil staatssecretaris Bussemaker de steunverlening niet voorleggen aan de EC. Daarom dienen wij vanavond een motie in.”

‘Geen sprake van staatssteun’

De motie wordt ingediend nadat Bussemaker, tijdens het algemeen overleg over Meavita, bekend maakte dat zij niet van plan is de steunverlening voor te leggen aan de EC. Bussemaker meent dat er volgens de NZa geen sprake is van staatssteun, bovendien wil ze de ‘onrust ook niet opzoeken’. De NZa adviseert juist om de regeling toch voor te leggen aan de EC om te toetsen of de steun geoorloofd is.

Steunaanvraag

Het algemeen overleg dat vandaag plaatsvond ging over de steunverlening aan Haagse Woon- en Wijkzorg (HWW) en Thuiszorg Groningen (TZG), twee stichtingen die voortkomen uit het voormalige Meavita. In totaal kende de NZa 37 miljoen euro steun toe, daarvan gaat 15 miljoen naar TZG en 22 miljoen naar HWW. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Bussemaker vraagt geen Europese toestemming voor steun

Van Otterloo vindt NZa-steun te laag

Steun Meavita-onderdelen 22 en 15 miljoen

4 REACTIES

 1. de Ria
  Buurtzorg geef ik als voorbeeld omdat tante jet hier gefacineerd van was en nu blijk geeft toch voor de monopolisten te gaan. Ik ken binnen Groningen en Drenthe zo een 10 tal kleine organisaties die de CAO VVT hanteren en goed zijn voor hun medewerkers. Zeker beter dan een thuiszorg organisatie die jullie anderhalf jaar in onzekerheid laten, dan ruim 300 fte op straat schoppen en vervolgens volgens een kamermeerderheid verkocht dienen te worden. Dit verkopen is conform de oprichtingsstatuten van de nieuwe stichting. Fijne werkgever die dat vergeet te vertellen. Ik blijf er dan ook bij dat en voor jullie en voor het maatschappelijk belang het het beste zou zijn als jullie met z’n alle en al jullie klanten gewoon overstappen naar andere aanbieders.

 2. Lees alle reacties
 3. En dan denk jij Henk dat Buurtzorg goed is voor jou als medewerker? Ooit van arbeidsvoorwaarden etc gehoord? Ik kan je zeggen dat het concept me aanstaat, dicht bij de klant, in de buurt etc. Maar dat pogen deze organisaties al jaren hoor ! Betrokken mensen met hart voor de zaak. Dus daarover zijn we het helemaal eens. Maar het oneerlijke spel wat wordt gespeeld en marktwerking, dat maakt dit soort mooie organisaties kapot. En wie lijden? Juist ja, medewerkers…….anderhalf jaar in onrust en onzekerheid.

 4. Beste Henny
  zou het een idee zijn om het staatssecretarisschap ook europees aan te besteden en dan tegen een bodem tarief. Wellicht dat tante Jet dan misschien iets minder haar best zou gaan doen om op het pluche te blijven zitten. Als je haar cv even googeled dan kun je zien dat ze alleen academische functies heeft gehad, iets wat in deze ten volle tot zijn recht komt. Onderzoeker, toegevoegd onderzoeker en ga zo maar verder. Haar basis is politicologie iets wat miz synoniem is voor gekonkel, verdraaien van feiten en in deze weglopen voor je verantwoordelijkheid. Echt verstand van wat zij behartigd heeft ze niet en daar geeft ze alle blijk van.Met de voeten in de modder hebben gestaan? wellicht weet ze niet eens hoe modder eruit ziet. Dit soort mensen maakt de zorg kapot doordat ze beslissingen nemen waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien, dit alles ter eer en glorie van het maar mogen blijven zitten. Toen de PvdA besloot om mee te gaan regeren verwoorde de fractie voorzitter dit als “verantwoordelijkheid nemen”. Een onzinnige uitspraak; het pluche lokte te veel en kost wat kost zullen zij dit verdedigen en niet de belangen van huishoudelijk verzorgenden en/of verzorgenden cq verpleegkundigen. Af en toe je snuit laten zien op de werkvloer doet het dan goed in de pers maar geeft geen vakinhoudelijke kennis. Was het nog zo dat tante Jet enkele maanden geleden erg gecharmeerd was van Jos de Blok (oprichter en eigenaar van buurtzorg) dan treedt zij deze gedachte nu met voeten. De enige die nu nog iets kunnen doen wat de cliënt ten goede komt zijn de medewerkers van deze stichtingen. Zij kunnen als enige besluiten de staatssecretaris en haar politieke vriendjes te laten vallen door samen met hun klanten over te stappen naar of buurtzorg of andere kleinere aanbieders. Deze aanbieders hebben hun zaakjes veelal goed op orde en zijn niet behept met een politieke belasting.
  Ik wil daarom ook een oproep doen aan alle medewerkers van de Haagse Woon- en Wijkzorg en de medewerkers van Thuiszorg Groningen om samen met hun cliënten over te stappen naar dit soort aanbieders. Deze overgang zou de AWBZ veel geld besparen en een eind maken aan een achterkamertjes politiek van de PvdA, inclusief tante Jet.

 5. Hop daar gaan weer vele euro s
  Vele belastingcenten worden verspild aan ambtenarij.
  Welke gek heeft ooit verzonnen dat in het kader van de wmo alleen het werk van werknemers in de hh-zorg thuiszorg aanbesteed moet worden
  Waarschijnlijk een ambtenaar zie zijn vet betaalde baan niet kwijt wilde.
  Medewerkers en clienten zuchten.
  Wmo on route lees ik dan op de site van desbetreffend persoon .
  Het is handig om sinterklaas te proberen te spelen over de rug van een werknemersgroep
  Ik heb totaal geen vertrouwen in personen die zover van de werkvloer en realiteit staan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.