Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Motie tegen pgb-korting in zorgakkoord

De verzachtingen van de bezuinigingen op de thuiszorg in het zorgakkoord worden deels gefinancierd door een korting op het persoonsgebonden budget (pgb). GroenLinks Kamerlid Linda Voortman heeft hiertegen gisterenavond tijdens het debat over het zorgakkoord een motie ingediend.
Motie tegen pgb-korting in zorgakkoord
Foto: ANP Photo

In 2014 zal dagbesteding en persoonlijke verzorging in tegenstelling tot wat daarover in het regeerakkoord was opgenomen behouden blijven. Het bedrag dat met deze maatregel is gemoeid, zal worden gedekt door een pgb-tariefskorting en een korting op de contracteerruimte voor de zorg in natura. Met beide kortingen is gezamenlijk een bedrag van 330 miljoen euro gemoeid. ‘Het gaat om een korting van vijf procent op de pgb-tarieven’, zegt Voortman. ‘Hiermee wordt weer de toegankelijkheid van het pgb beperkt. Het lijkt erop dat het pgb een melkkoe is voor de overheid waarop je maar kunt blijven bezuinigingen. Waarschijnlijk omdat pgb-houders niet aan tafel zitten bij al die onderhandelingen over de zorg. Maar wij vinden dat de doelstelling van het kabinet om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen niet gediend is met het beperken van de toegang tot het pgb.’

Motie
Vandaag wordt tijdens een tweede debat over het zorgakkoord gestemd over de motie. Voorman verzoekt de regering hierin om af te zien van de pgb-tariefkorting. ‘De financiële dekking hiervoor kan de staatssecretaris bijvoorbeeld zoeken bij geneesmiddelenprijzen of topinkomens in de zorg.’

Brief langdurige zorg
Verder wordt naar alle waarschijnlijkheid vandaag ook de beleidsbrief over de langdurige zorg van staatssecretaris Van Rijn openbaar gemaakt. Dit belangrijke beleidsdocument hangt samen met het zorgakkoord en zal duidelijk maken wat het kabinet precies gaat doen met de zorg. Overigens kunnen de zorgplannen van het kabinet het nog moeilijk krijgen in de Senaat. De regeringscoalitie heeft immers geen meerderheid in de Eerste Kamer.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte lezer,
    De PGB is toch bedoeld om de regie in handen te geven van de zorgvrager/client.Een soort subsidiemaatregel die destijds door de VVD tot stand is gebracht.
    Wellicht verdient het aanbeveling om de PGB over te hevelen naar de aanvullende ziektekostenverzekering.Zorgverzekeraars kunnen dan in goed overleg met de belangenorganisaties zoals Per Saldo en de NPCF een en ander regelen.Zorgverzekeraars hebben er ook belang bij dat hulpbehoevende mensen zo lang als mogelijk thuis blijven wonen met goede en professionele zorg.
    Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.