Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘MSB moet toekomstvisie opstellen’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Medisch-specialistische bedrijven moeten samen optrekken met het ziekenhuis om een langetermijnvisie te ontwikkelen voor verdere verbetering van de kwaliteit en patiëntveiligheid. Dat zegt Robert Sie, voorzitter van de Raad Beroepsbelangen van de Federatie Medisch Specialisten.
‘MSB moet toekomstvisie opstellen’

‘De medisch-specialistische bedrijven (MSB’s) zijn jonge bedrijven. Dit jaar ligt de nadruk op de inrichting, het in bedrijf nemen van de onderneming en de uiteindelijke toetsing door de fiscus. Zodra volgend jaar definitief zekerheid is over de fiscale status moeten de MSB’s echt een volgende stap zetten en breder kijken. We moeten de regie op de zorg borgen. Het potentieel van de MSB’s op het gebied van kwaliteit en veiligheid is enorm’, aldus Sie.

Hij reageert op kritiek van onder andere Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van Rabobank Nederland. Die stelt dat patiënten niets opschieten met het oprichten van MSB’s. Van Schaik vreest tweespalt tussen directies van ziekenhuizen en medisch specialisten als het gaat om strategie en visie.

De MSB’s zijn eind vorig jaar opgericht onder druk van de invoering van de integrale bekostiging in de ziekenhuizen. Inzet was behoud van de status van ondernemer. Er zijn ruim zestig MSB’s opgericht. Momenteel voeren MSB’s gesprekken met belastinginspecteurs over de invulling van hun bedrijfsplannen.

Gemeenschappelijke belangen

Sie is het met Van Schaik eens als het gaat om de gezamenlijke opdracht van directies en MSB’s. ‘Die uitdaging moeten we aangaan. Maar voor onbestuurbaarheid ben ik niet bang. Ik heb er ook nog geen voorbeeld van gezien. Medisch specialisten zijn diep geworteld in het ziekenhuis waar ze werken. Er zijn veel gemeenschappelijke belangen. Het MSB leidt nu al tot ontschotting door het wegvallen van de vakmaatschappen. De onderlinge aanspreekbaarheid van specialisten is toegenomen. En de organisatievorm van het MSB is ook weer niet zo nieuw. Bij mij in het ziekenhuis (Alrijne Ziekenhuis-red.) hadden we jarenlang een stafmaatschap, daarna een financieel collectief en dan nu een MSB. Met het MSB is de samenwerking tussen vrijgevestigde specialisten meer geformaliseerd én geprofessionaliseerd’, aldus Sie.

Ziekenhuisdirecties

Een punt van aandacht is volgens hem de samenwerking met de specialisten in dienstverband. Er zijn ziekenhuizen waar specialisten in loondienst nog geen vereniging hebben opgericht die kan fungeren als sparringpartner van het MSB. Sie: ‘Belangen lopen parallel. Een MSB kan het ook niet alleen. Samen met de specialisten in dienstverband en de ziekenhuisdirecties moeten we  richting geven aan de herstructurering van het zorglandschap voor de patiënt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.