Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST wil 20 duizend ‘no-shows’ halveren

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Medisch Spectrum Twente (MST) ziet zich jaarlijks geconfronteerd met 20 duizend poli-afspraken waarbij patiënten niet komen opdagen of te laat afzeggen. Het ziekenhuis neemt aanvullende maatregelen om het aantal ‘no-shows’ te gaan halveren.
MST-no shows

Patiënten die niet op hun ziekenhuisafspraak verschijnen – of die te laat afzeggen – zijn een landelijk probleem. ‘Het gemiddelde ‘no-show’-percentage ligt bij Nederlandse ziekenhuizen op 4 procent´, zegt Lars Wormgoor, woordvoerder van MST. ´Bij MST schommelt dit percentage rond de 6 procent. Met jaarlijks zo’n 370 duizend poli-bezoeken gaat het dan al snel om 20 duizend ‘no-shows´.

Brief, e-mail en sms

Een enorm getal, maar ook een enorme kostenpost. Landelijk gezien is een bedrag van minstens 300 miljoen euro gemoeid met ‘no-shows’. Deze kostenpost komt vaak voor rekening van de ziekenhuizen. Voor MST aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen, waarbij de inzet is om het aantal ‘no-shows’ te halveren.

Standaard kregen patiënten van MST al een afspraakbevestiging per brief, aangezien er soms veel tijd zit tussen het maken van de afspraak en de daadwerkelijke datum waarop deze plaatsvindt.  ‘Aanvullend sturen we mensen wat later een e-mailbericht om ze te helpen herinneren´, zegt Wormgoor. ´En sinds kort sturen we nu vlak voor de afspraakdatum ook een sms-bericht.´

Minder ver vooruit plannen

MST neemt nog een maatregel om het aantal gemiste afspraken terug te dringen. ´We willen geen afspraken meer maken voor over een jaar´, zegt hij. ‘De kans dat patiënten dat vergeten is namelijk wel heel erg groot. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen die jaarlijks een controleafspraak hebben bij de oncoloog. Met deze patiënten spreken we nu af dat ze bijvoorbeeld volgend jaar in maart bellen voor een controleafspraak in april.’

Boete niet gepast

Sinds 2011 mogen ziekenhuizen van de NVZ een boete van zo’n 45 euro uitdelen aan patiënten die niet zijn komen opdagen. Deze boete is niet declareerbaar bij de zorgverzekeraar. Ongeveer een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen deelt wel eens zo’n boete uit. ‘Maar MST kiest er bewust voor om dat niet te doen’, zegt Wormgoor. ‘Aangezien een afspraak bij onze poli ook wel eens wordt afgezegd door het ziekenhuis zelf, bijvoorbeeld bij een spoedgeval, vinden wij het niet gepast om boetes uit te delen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.