Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Museum bezoekt zorginstellingen

Mark van Dorresteijn
Musea Utrecht brengt in samenwerking met zorgorganisatie AxionContinu een mobiel museum met de naam ‘Museum voor één dag’ naar verzorgings- en verpleeghuizen in Utrecht en omgeving. Bijna alle Utrechtse musea hebben objecten uitgeleend voor het initiatief.
Museum bezoekt zorginstellingen

Museum voor één Dag is een anderhalf uur durende interactieve voorstelling. Het draait niet alleen om kijken en luisteren, maar de ouderen worden ook uitgedaagd om te voelen, proeven en ruiken.

Opleven

Een eerste try-out was succesvol en de bewoners reageerden enthousiast, stelt Angela Manders, ontwikkelaar van ‘Museum voor een dag’. “Een oudere dame was volgens het personeel de laatste maanden erg neerslachtig. Het was fantastisch om haar helemaal te zien opleven toen ze een stuk Sunlight-zeep mocht vastpakken en eraan ruiken”, aldus Manders.

Herinneringen ophalen en leren

Volgens René Leideritz van AxionContinu is het project zo waardevol omdat het accent niet alleen ligt op het ophalen van herinneringen maar ook op het feit dat ouderen iets nieuws leren. “Onze ouderen willen niet alleen maar naar het verleden terugkijken”, aldus Leideritz. Zo verbindt Manders tijdens de voorstelling voortdurend objecten aan elkaar. Manders: “Van een stuk Sunlight-zeep is zo een bruggetje gemaakt naar levertraan, VOC en verre landen. Dat is dan voor mij weer een aanleiding om bijvoorbeeld een Aborginal kunstwerk te laten zien.”

Uitbreiding van een unieke samenwerking

‘Museum voor één dag’ is tot stand gekomen als aanvulling op ‘Vrijdag Museumdag’. Daar bezoeken ouderen, met speciaal vervoer en onder begeleiding, eens per twee weken Utrechtse musea. Een omvangrijk deel van de ouderen bleek vanwege mentale en fysieke beperkingen niet in staat om naar de musea toe te komen. Zodoende is het idee voor ‘Museum voor één dag’ ontstaan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Betere maaltijd maakt ouderenzorg goedkoper

Utrechtse ouderen in beweging met speciale computerspelletjes

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.