Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland koploper in toegang zorg voor ouderen’

Bert Bukman
De zorg in Nederland is toegankelijker dan in de meeste andere westerse landen. Dat blijkt uit een onderzoek van IQ Healthcare dat minister De Jonge van VWS aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Maar eenzaamheid is een probleem.
vluchtelingen aan het werk in de zorg
Foto: iStock

IQ Healthcare concludeert dat Nederland een koploperspositie heeft voor wat betreft de toegang tot zorg, aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zowel de huisarts als de medisch specialist is goed toegankelijk. Het feit dat 98 procent van de Nederlanders een vaste huisarts heeft, levert aan dit gunstige resultaat een grote bijdrage. Overigens is de zorg ook ’s avonds en in het weekend goed bereikbaar.

Chronisch zieken

IQ Healthcare ziet daarnaast ook aanknopingspunten voor verbetering, vooral bij zorgcoördinatie en nazorg. Dat is terug te zien in de scores bij de zorg voor chronisch zieken. Slechts 45 procent van de chronisch zieken in Nederland heeft bijvoorbeeld een behandelplan. Alleen Zweden scoort op dat punt nog lager.

Ook op het gebied van (val)preventie en gezondheidsbevordering lijkt verbetering mogelijk. Tot slot geeft 17 procent van de Nederlandse ouderen aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. Hiermee neemt Nederland een middenpositie in op de lijst van onderzochte landen.

Gebrekkige communicatie

De minder gunstige score op het gebied van zorgcoördinatie en nazorg hangt volgens minister De Jonge onder meer samen met een gebrekkige overdracht van informatie. De communicatie tussen de huisarts, het ziekenhuis, het eerstelijnsverblijf en de langdurige zorg kan beter.

In de voortgangsrapportage e-health en innovatie gaat De Jonge hier binnenkort nader op in. Ook op het gebied van valpreventie en eenzaamheid kondigt hij in de brief maatregelen aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.