Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlander bezorgd en tevreden over zorg

Mark van Dorresteijn
Nederlanders zijn erg bezorgd over de zorg, maar in vergelijking met andere Europeanen ook best tevreden. Dat komt naar voren in het SCP-rapport Burgerperspectieven 2015-3.
Nederlander bezorgd en tevreden over zorg
Foto: iStock

In de kwartaalmeting van het SCP wordt ‘de zorg’ vaak genoemd als probleem. Het onderwerp staat stipt op de eerste plaats als Nederlanders wordt gevraagd waar de regering aandacht aan zou moeten besteden. Sinds 2014 is de ongerustheid over de gezondheidszorg in het algemeen en de ouderenzorg in het bijzonder toegenomen. Veel Nederlanders vinden dat het geld niet efficiënt wordt besteed. Ze wijzen op te dure medicijnen, of te hoge salarissen van bestuurders, of de tijd die verloren gaat aan bureaucratie en ‘papierwerk’.

Tevredenheid

Ondanks alle zorgen zijn verreweg de meeste Nederlanders wel tevreden over de gezondheidszorg. In vergelijking met andere Europese landen noemen Nederlanders de gezondheidszorg weliswaar het meest als een belangrijk probleem, maar tegelijkertijd zijn er maar vier Europese landen waar meer tevredenheid over de zorg is. Het SCP concludeert dat ‘Nederlanders van mening zijn dat de zorg in Nederland de afgelopen jaren achteruit is gegaan en het komend jaar bovendien nog verder zal verslechteren maar niettemin toch goed was en is en vermoedelijk ook zal zijn’. Lichtpunt is volgens de onderzoekers dat Nederlanders vaker, in vergelijking met vorig kwartaal, de zorg beschouwen als punt van trots.

Reacties uit Nederland

In het rapport worden ook reacties opgetekend van hoe Nederlanders denken over de zorg. Hieronder enkele opgetekende uitspraken uit het rapport:

  • “De zorg voor ouderen en gehandicapten wordt duurder en bijna onbetaalbaar. Voor mantelzorg is a. geen geld en b. geen tijd omdat er zelf moet worden gewerkt.” (man, 75 jaar, hoger opgeleid)
  • “Zorg en het persoonsgebonden budget sinds 2015. Moet veel vrij nemen voor mantelzorg en dit levert veel stress op. Werken wordt hierdoor soms zelfs onmogelijk. Moest laatst anderhalve week in het ziekenhuis overnachten omdat mijn pa was geopereerd. Omdat er niet genoeg verpleegsters waren voor de nacht moest ik dit maar doen. De nachtverpleegsters moesten hard werken. Ikzelf heb ook geen oog dicht gedaan en kon het ook overdag op mijn eigen werk niet meer volhouden. Heeft mij een hoop vakantiedagen gekost.” (man, 48 jaar, middelbaar opgeleid)
  • “Alle belangrijke hulpdiensten worden naar de sodemieter bezuinigd. Nog even en je krijgt via 112 verteld hoe je zelf je keukenbrand moet blussen. Hetzelfde bij de ambulancediensten. Bestuursleden van zorginstellingen die het geld, bestemd voor bewoners, stelen om er een asociaal luxe leventje van te leiden: kruisigen die gasten.” (man, 44 jaar, hoger opgeleid)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.