Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlands zorgproject in Happy Street Shanghai

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Op de wereldtentoonstelling in Shanghai kunnen bezoekers een eerstelijnszorgproject aanschouwen dat is opgezet door Nederlanders. Het project wordt gepresenteerd in het Nederlandse paviljoen.
Nederlands zorgproject in Happy Street Shanghai

In China gaan mensen voor acute medische zorg meteen naar het ziekenhuis. Bovendien wordt weinig aan preventie gedaan. Shanghai ziet de Nederlandse eerstelijnszorg als goede manier om op de gezondheidszorg te besparen.

Chinese huisarts

‘First line healthcare’ is een project dat sinds vorig jaar draait in een dichtbevolkte wijk van Shanghai. Daar is een huisartsenpraktijk ingericht waar Chinese huisartsen en doktersassistenten werken naar Nederlands voorbeeld. Ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen, de opleiding huisartsengeneeskunde van de Universiteit van Gent, het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en huisartsen in Vught hebben samen met ROC Zeeuws-Vlaanderen en het Koning Willem I College onderwijsmodules ontwikkeld om Chinese huisartsen en verpleegkundigen op te leiden. Vierentwintig Chinese huisartsen en zes verpleegkundigen volgden de onderwijsmodules en hebben een bezoek aan Nederland gebracht om nader kennis te maken met onze huisartsenzorg.

Drie miljoen cliënten

De Chinese huisartsenpraktijk omvat een gebied van drie miljoen mensen. Shanghai heeft 22 miljoen inwoners. Gerla van Vugt, docent verpleegkunde aan het Koning Willem I College is onder de indruk van het enthousiasme van de Chinese zorgprofessionals en van de snelheid waarmee het project van de grond is gekomen. “Ze hebben het Nederlandse huisartsenmodel naar hun eigen situatie aangepast, verzekeringstechnische veranderingen doorgevoerd en verpleegkundigen bijgeschoold tot doktersassistente.” Volgens Van Vugt waren de collega’s in Shanghai niet geïnteresseerd in kraamzorg. Wel in thuiszorg, want gezinnen zijn vanwege de éénkindpolitiek zo klein dat er geen tijd is om mantelzorg te verlenen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.