Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

Mark van Dorresteijn
De intramurale geestelijke gezondheidszorg in de care is kostbaar en inefficiënt. “We zijn Europees kampioen bedden”, zegt Roel Verheul, hoogleraar en zorgbestuurder, in een interview met Zorgvisie dat in het juninummer verschijnt.
‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

De vier à vijf miljard euro die omgaat in de ggz wordt niet optimaal besteed, vindt Verheul, hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurder van het Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong in Halsteren. “Er gaat maar 100 miljoen euro naar bewezen effectieve psychotherapieën. Het is niet uit te leggen dat er zo veel geld gaat naar intramurale zorg in de care. Patiënten worden er alleen maar opgenomen, zodat ze de maatschappij niet meer tot last zijn, maar ze krijgen nauwelijks behandeling. We zijn Europees

kampioen bedden. Dat is kostbaar en inefficiënt.”

Nieuwe behandelingen ontwikkelen

Verheul stelt dat er veel geld te besparen valt in de ggz door nieuwe curatieve behandelingen te ontwikkelen voor doelgroepen die tot nu toe vooral intramuraal worden behandeld. De Viersprong doet dat voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Vanuit heel Nederland komen patiënten naar de Brabantse instelling voor de Multi Systeem Therapie (MST), een therapie die zich niet primair richt op individuele patiënten, maar ook op de belangrijkste mensen in hun omgeving. De Viersprong wil MST over heel Nederland uitrollen. Voor circa 30.000 euro kunnen andere ggz-instellingen een MST-licentie kopen, waarmee ze een omzet van circa zes ton kunnen realiseren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Psychiaters willen van de indicatiestelling in ggz af

Ggz laat dure declaraties liggen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.