Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse specialist wil voorbeeld zijn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2025 moet de Nederlandse medisch-specialistische zorg aantoonbaar de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief de beste zijn ter wereld. Iedereen mag daar van profiteren.
visiedocument federatie med spec.gif

Dit is het doel dat de Federatie Medisch Specialisten in een nieuw visiedocument heeft gesteld.

Verbetering
Hoewel ons land in vele internationale vergelijkingen al jarenlang bovenaan staat, is er toch ruimte voor verbetering. Vaak is de zorg voor patiënten nog ondoorzichtig, versnipperd en onvoldoende patiëntgericht, zo stellen de specialisten.

Regeldruk
Zij willen de bureaucratie verminderen door middel van automatische registratie aan de bron. Alle data over kwaliteit en doelmatigheid worden in 2025 volledig geïncorporeerd in de kwaliteitscyclus. Specialisten hopen hierdoor de kwaliteit van hun zorg te verbeteren en het vertrouwen dat de samenleving in hen stelt, vergroten. Een adequate ICT ondersteuning is hiervoor een essentiële voorwaarde.

Kwaliteit
De specialisten verzamelen zoveel mogelijk ‘harde’ kwaliteitsinformatie, zoals morbiditeit en mortaliteit, of metingen uit landelijke registraties; ‘zachte’ kwaliteitsinformatie, zoals patiëntenquêtes, servicemetingen en individuele of teambeoordelingen en ook doelmatigheidsinformatie, zoals kosten per ingreep of behandeltraject, aanvraag- of voorschrijfgedrag.

Netwerken
De Federatie willen de zorg reorganiseren in netwerken van zorgprofessionals, zowel fysiek als digitaal. Een zorgnetwerk neemt de behoefte van de patiënt als uitgangspunt, vanuit de gedachte dat verschillende spelers in het netwerk op verschillende momenten waarde kunnen toevoegen voor de patiënt. De specialist ziet zichzelf als degene die continu de afweging maakt door wie en waar de zorg het best kan worden geleverd.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.